Dovršeno kriminalističko istraživanje iz domene gospodarskog kriminaliteta

Slika /PU_ZD/grb-policije.jpg

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije PU zadarske u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke i PU vukovarsko-srijemske, Ministarstvom financija te u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 16 osoba u dobi od 23 do 59 godina koje se sumnjiči da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta a također je prijavljeno i sedam trgovačkih društava sa zadarskog i zagrebačkog područja

Nakon  provedenog kriminalističkog istraživanja nad 12 osoba u dobi od 23, 24, 32, 33, 34, 43, 44, 46, 47, 53,  i 59 godina se sumnjiči da su u razdoblju od 2015. do 2019. godine, u svojstvu osnivača i odgovornih osoba svojih 11 trgovačkih društava i jedne zadruge, s ciljem pribavljanja znatne materijalne koristi za sebe, a na štetu svojih trgovačkih društava i državnog proračuna RH, izvukli sredstva iz svojih trgovačkih društava na način da su u dogovoru s 40-godišnjim vlasnikom tri trgovačka društva s vinkovačkog područja, 48-godišnjim vlasnikom četiri trgovačka društva sa zadarskog i zagrebačkog područja te 49-godišnjim vlasnikom jednog trgovačkog društva također s vinkovačkog područja, od njih zaprimali, a potom i neosnovano plaćali fiktivne fakture za neistinite usluge i robu nakon čega su isti uplaćene iznose podizali u gotovini te ih potom vraćali njima. Također su u cilju uskrate dužnih davanja državi na ime PDV-a, evidentiranjem navedenih fiktivnih faktura u poslovnim knjigama svojih društava neosnovano zatražili i ostvarili odbitak PDV-a. Za istaknuti je da se svih 8 trgovačkih društava preko kojih je novac izvučen, nije bavilo nikakvom djelatnošću, nema zaposlenih, nema poslovnih prostora već su poslužila kao transferna društva za navedene novčane transakcije.
Materijalna šteta pričinjena proračunu RH iznosi 2.396.589,94 kune dok su prijavljene osobe ostvarile imovinsku korist u iznosu od 9.831.289,91 kuna, a za koji iznos su njihova trgovačka društva oštećena, a od ukupno izvučenog novca, 43-godišnjak ostvario protupravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna dok je zajedno s 47-godišnjakom ostvario još 800 000,00 kuna.
Dana 07.08.2019. godine petorica počinitelja u dobi od 33, 40, 46, 47 i 48 godina su privedena županijskom državnom odvjetniku, a potom i sucu istrage Županijskog suda u Zadru dok se 43-godišnjak i 49-godišnjak od ranije nalaze u zatvoru. Protiv svih 16 prijavljenih osoba podnosi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da su počinili kaznena djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246., Utaju poreza ili carine iz čl. 256. i Krivotvorenje službene i poslovne isprave iz čl. 279.  KZ-a.
 Tijekom kriminalističkog istraživanja, na zadarskom i zagrebačkom području je provedeno više pretraga doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i mobilnih telefona, a u krajnjoj realizaciji ovog istraživanja sudjelovalo je 30-ak policijskih službenika.

Stranica