Dan sigurnijeg interneta 2024. - preventivne aktivnosti policije

  • Slika /2024/PREVENCIJA/fj8a.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Učenici su upoznati s preventivnim projektom "WEB HEROJ"  te su educirani o opasnostima i mjerama prevencije i zaštite tijekom korištenja interneta

Foto: PU zadarska/Radio Bnm

Povodom obilježavanja „Dana sigurnijeg interneta  2024.“, koji se svake godine obilježava prvog utorka u veljači, danas su se održale aktivnosti iz nacionalne kampanje WEB HEROJ iz projekta „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ i lokalnog preventivnog projekta „Sigurno ponašanje djece na internetu“ koji podržava Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije. Aktivnosti su uključivale predavanja iz projekta i medijsko predstavljanje kampanje.

Predavanja su slušali učenici sedmih razreda Osnovne škole Sveti Filip i Jakov i njihovi razrednici, a provodili su ih policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika, policijski službenici za kibernetički kriminalitet i digitalnu forenziku Službe kriminalističke policije te policijski službenici Policijske postaje Biograd.  

Tijekom predavanja učenici su upoznati sa savjetima o rizičnim ponašanjima kojima su izloženi prilikom korištenja društvenih mreža, zatim o ovisnosti koju izaziva dugotrajan boravak na društvenim mrežama, te o potrebi prijavljivanja svakog društveno nedopuštenog ponašanja.

Aktivno su sudjelovali u predavanjima iznoseći svoja stajališta  o pozitivnim stranama korištenja društvenih mreža, kao i stajališta o negativnim stranama i opasnostima njihova korištenja. Učenicima su, kao dio projektnih aktivnosti, prikazani spotovi te kratki filmovi o opasnostima kojima su mladi izloženi kod korištenja društvenih mreža.

Policijski službenici su predstavili i kampanju WEB HEROJ - Ulovi lika s weba koji tvoje eure vreba kao dio Projekta „Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta“ financiranog od strane  Europske unije.

Učenicima su predstavljena obilježja prijevara s računima, prijevara pri online kupnji, romantičnim prijevarama, mrežnoj krađi identiteta i krađi identiteta SMS-om, zlonamjernim programima i drugim kaznenim djelima na društvenim mrežama. Učenici su educirani kako prepoznati upozoravajuće znakove te što mogu poduzeti ukoliko prime sumnjivu elektroničku poštu i kako se zaštititi.

Na kraju predavanja učenicima su uručene  prigodne brošure kako bi upoznali druge učenike i osobe s kojima dijele domaćinstva o ovim načinima prijevara, a učenici su povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u suradnji s učiteljimi izradili i prigodne plakate koje su izložili na svom školskom panou.

                                 


 Aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta 2024., su nastavljene gostovanjem policijskih službenika Policijske uprave zadarske na Radio Bnm, u radijskoj emisiji Aktualni sat, u kojem su predstavili preventivni projekt Web heroj  kojem je cilj što većem broju građana približiti važnost znanja o pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama prevencije i zaštite.

Stranica