Čuvajte svoj bicikl od krađe

Slika /2022/POLICIJA/policija 4.jpg

Policijska uprava zadarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla

Foto: Ilustracija
     
Praćenjem stanja sigurnosti, zamijećeno je kako u ljetnim mjesecima dolazi do većeg broja krađa bicikala, koje zbog povoljnih vremenskih prilika sve više građana i turista koristi kao prijevozno sredstvo.
 
Bicikli se kradu na ulicama , stubištima, u dvorištima, garažama, u kampovima,  sa vozila i u svim slabo osiguranim i manje prometnim mjestima.

Sa subote na nedjelju, 18,/19.svibnja na Viru, nepoznati počinitelj je iz dvorišta otuđio bicikl 44-godišnjeg vlasnika.
Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.
Dok je 17. svibnja također na Viru, nepoznati počinitelj je otuđio bicikl u vlasništvu 45-godišnje državljanka Slovačke.
Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.
Dan ranije, 16. svibnja u Zadru Viru, nepoznati počinitelj je s parkirališta u ulici Eugena Kvatrenika otuđio bicikl 43-godišnjeg vlasnika.
Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog krađe.
 
Policijska uprava zadarska savjetuje građane kako spriječiti da postanu žrtvom krađe bicikla, a u slučaju da do toga ipak dođe, kako olakšati policiji traganje za počiniteljem: 

Krađu treba odmah prijaviti policiji, a kako ne biste ostali bez vašeg bicikla, korisno je pridržavati se nekih pravila:

Savjetujemo:
 • Kad kupujete novi bicikl, zabilježite tvornički broj njegova okvira (serijski broj okvira nalazi se ukucan u okvir negdje s donje strane pogona ili na nekom manje vidljivom mjestu),a račun treba čuvati dok god je bicikl u prometu.
 • Ako na okviru bicikla nema broja, napravite sami oznaku ili više njih na okviru bicikla, tako da on postane unikatan te da ga možete prepoznati i nakon mogućeg ponovnog bojanja.
 • Dobro je fotografirati bicikl, a račun treba čuvati dok god je bicikl u prometu.
 • Zaključajte bicikl zaštitnim lancem, ne koristite ‘dječje’, jeftine lance i lokote sa četveroznamenkastim šiframa, koje kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti, nego spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Bicikl možete vezati za čvrsti, metalni predmet poput stupa ili ograde. Sajla mora biti dovoljno duga kako biste je mogli provući kroz nekoliko mjesta na biciklu (kroz kotače i okvir).
 • Bicikl nemojte uvijek "parkirati" na istom mjestu.
 • Ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu, mogao bi dobro poslužiti kradljivcu.
 • Ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno noću.
 • Zaključavajte ulazna vrata stubišta ili objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Povremeno obilazite to mjesto.
 • Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba (možda su ukradeni).
 • Ukradu li vam bicikl, krađu prijavite u vašoj policijskoj postaji, a na internetskim oglasnicima i forumima ostavite njegov detaljan opis i fotografiju. 
 
Ovakvim samozaštitnim ponašanjem u značajnoj mjeri će se smanjiti mogućnost krađa i doprinijeti sigurnosti i smanjenju šteta u predstojećoj turističkoj sezoni.
 

Stranica