Benkovac - "Sajam mogućnosti" za osnovnoškolce

Slika PU_ZD/sajam mogućnosti benkovac naslovnica.JPG

Foto: PU zadarska

Policijska uprava zadarska, Grad Benkovac i OŠ Benkovac jučer su na Atletskom stadionu u Benkovcu organizirali "Sajam mogućnosti" - prezentaciju sportskih i kulturnoumjetničkih udruga na području grada, kako bi učenici mogli izabrati aktivnosti kojima bi se bavili u slobodno vrijeme.

Sajam je održan okviru okviru preventivnog programa „Zajedno više možemo“, čija je osnovna svrha prevencija zlouporabe opojnih droga i ostalih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Osim prevencije svrha današnjeg sajma bila je i razvijanje odnosa povjerenja djece s policijom.

Zamišljen je tako da učenici 4.  i 5. razreda osnovnih škola u pratnji svog učitelja/ice i kontakt-policajca zajednički dolaze na Sajam mogućnosti,  gdje im različite kulturno-umjetničke, športske i druge udruge predstavljaju svoje sadržaje kako bi oni mogli odabrati određenu aktivnost kojom bi se bavili u slobodno vrijeme.

Prva komponenta projekta »Mogu ako hoću-1« u okviru koje su učenici 4. razreda benkovačke osnovne škole posjetili policijsku postaju i upoznali se s radom policije te im je i interaktivno predavanje, a sve u ciljuprihvaćanja policije kao prijatelja i pomagača, uspješno je završila u mjesecu ožujku.

Na sajmu su sudjelovali članovi lokalnih športskih udruga  i KUD-a Branimir, koji suna prigodno postavljenim štandovima predstavile osnovnoškolcima svoje brojne aktivnosti, tako da su sudionici mogli odmah na mjestu održavanja sajma, „istražiti“ što ih najviše zanima i odabrati svoju buduću aktivnost u slobodno vrijeme. 

Na prigodnom umjetničkom i sportskom programu su nastupili dječji zbor, mažoretkinje, atletski klub, karate klub, kick boxing klub, organizarana su i natjecanja u atletskim disciplinama, malonogometna utakmica, skakanje u vrećama i dr..

Sudionike su prije početka pozdravili  zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca gosp. Mirko Erstić, načelnik Policijske postaje Benkovac gosp. Ante Kulaš te ravnateljica OŠ Benkovac gđa. Sanja Golem.

U svojim obraćanjima, svi su govornicim naglasili pozitivne strane ovog preventivnog projekta:

  • Samoinicijativno uključivanje učenika u ponuđene izvanškolske sadržaje u cilju preveniranja rizičnog ponašanja. Uključivanje mlade osobe u društvene sadržaje doprinosi smanjivanju asocijalnog ponašanja.
  • Svojim uključivanjem u određene sadržaje učenici razvijaju toleranciju i međusobnu povezanost s društvom i zajednicom
  • Razvijanje  pozitivnog i sigurnog okružja u lokalnoj  zajednici među najmlađom populacijom kroz njihovo uključivanje u društvene sadržaje čime se postiže pozitivan odnos prema zajednici („zajednice koje brinu“) 

Također, svoj štand imala je i policija, pa su školska djeca ovom prigodom mogla vidjeti dio policijske opreme i tehnike, a prezentiran im je i rad policijskog psa.

Policijski službenici za protueksplozijski pregeld su djecu posebno upozorili na opasnosti koja prijete od oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, obzirom da se radi o području koje je bilo izloženo ratnim djelovanjima.

Kod mališana je posebno oduševljenje izazvala demonstrativna vježba Interventne jedinice policije PU zadarske te pokazna vježba sa policijskom psom tragačem/ napadačem.

 

 

Na kraju su podijeljenje  nagrada za sudionike Sajma. Nagrade su se sastojale od poučnih kniiga lektire za školu, monografije NK "Velebit" - Benkovac i besplatnom tromjesečnog članstva u Atletskom klubu Benkovac



Stranica