Benkovac - predavanje za osobe koje brinu o starijim sugrađanima

Slika PU_ZD/benkovac-predavanje Sv.Ante nasl.jpg

Foto: PU zadarska

U okviru Projekta „Sigurnost osoba treće životne dobi“, u petak je u prostorijama Gradske  knjižnice  Benkovac održano edukativno predavanje  za osoblje Doma za pomoć i njegu u kući Sv. Ante Benkovac. Predavanju je prisustvovalo 10 tzv. „gerontodomaćica“, dva pomoćna radnika, voditeljica Centra gđa Antonija Marić te dvije djelatnice Grada Benkovca.

Projekt „Sigurnost osoba treće životne dobi“ provodi Policijska uprava zadarska kao predlagatelj, u suradnji sa partnerima Zadarskom županijom, Maticom umirovljenika Zadarske županije i Centrom za pomoć i njegu u kući „Sveti Ante“ Benkovac. Cilj projekta  je povećati sigurnost naših sugrađana starijih od 65 godina, koji su često na meti lopova i prevaranata. Isto  tako, projektom se želi postići bolja obučenost osoblja koje brine o starijim osobama, stvaranje osjećaja odgovornosti kod osoba treće životne dobi za svoje vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja i njihova edukacija te educiranje što većeg broja osoba starije životne dobi o načinima samozaštite.

Prisutne su predavači – policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić, Franko Lilić  te policijska službenica za prevenciju i sigurnost u cestovnom prometu PP Benkovac Andrijana Ivković upoznali sa ciljevima projekta, obilježjima kaznenih djela „Prijevara“, „Drskih krađa“ te zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovih kaznenih djela.

Raznim savjetima i primjerima iz prakse policijski službenici su nastojali  povećati  osjećaj odgovornosti kod osoba starije životne dobi za sebe i svoje vršnjake lošijeg zdravstvenog stanja, te informirati osobe starije životne dobi o načinima počinjenja kaznenih djela prijevara i  drskih  krađa, a s ciljem smanjenja udjela  ovih osoba u  ukupnom broju oštećenih osoba - žrtava kaznenog djela.
Naši stariji sugrađani vrlo često su žrtve prijevara gdje im se počinitelji lažno predstave ili im pokušaju prodati lažnu robu. Prevaranti se često predstavljaju kao policajci, inspektori, zaposlenici mirovinskog ili zdravstvenog osiguranja,  kao zaposlenici HEP-a, istaknula  na  današnjem predavanju  Sandra Poljak Jurinčić, policijska službenica zadužena za prevenciju.
Starije osobe, najčešće žene, često su na meti drskih kradljivaca jer su one slabijih fizičkih sposobnosti pa je manja vjerojatnost da će lopovi biti uhvaćeni.

Policijska službenica za prevenciju i sigurnost u cestovnim prometu ukratko je iznijela savjete o ponašanju u prometu, kao i zakonsku regulativu, sukladno činjenici da mali broj njihovih korisnika uopće sudjeluje u prometu.

Tijekom predavanja voditeljica Centra gđa Marić iznijela je nekoliko slučajeva gdje su njihovi korisnici bili prevareni od strane nepoznatih osoba, a da to nisu prijavili policiji pa ih se također uputilo na važnost pravovremenog izvješćivanja policije o ovakvim i ostalim slučajevima kaznenih djela. 

Nakon predavanja prisutnima su podijeljeni letci sa savjetima o samo-zaštitnom ponašanju i važnijim kontakt brojevima koje će koristiti prilikom prenošenja   stečenih znanja korisnicima Centra za pomoć i njegu.



Stranica