- APEL PROMETNE POLICIJE UOČI MARTINJA -

Slika PU_ZD/alkotest02.jpg

Stoga ova Policijska uprava apelira na sve sudionike prometa da u vrijeme proslave promisle na  moguće posljedice koje mogu prouzročiti vozeći pod utjecajem alkohola, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol.

Foto: Ilustracija

Tijekom razdoblja od 11. do 13. studenog 2011. godine na području PU zadarske očekuje se povećani broj sudionika u prometu, a povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina. Stoga ovom prigodom Policijska uprava Zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila.

Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a posebno na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

S tim u vezi, izdvajamo podatak da je, kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 1058 vozačkih dozvola.

Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog  prometa  na području ove PU za navedeno razdoblje ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ukazuje da je stanje sigurnosti u prometu relativno zadovoljavajuće te se isto očituje u smanjenju broja prometnih nesreća kao i posljedica tih nesreća.

 No, analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkoholi dalje dominantan  problem  sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda, te da se kao najčešći sudionici nesreća, a istovremeno uzročnici istih, pojavljuju mladi vozači (kako po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu).

Izdvojili bi podatak da je u prvih  deset  mjeseci ove godine dogodilo ukupno 186 prometnih nesreća, u kojima su vozači bili pod utjecajem alkohola, te su za posljedicu imale62 lakše ozlijeđene osobe, 24 teško, dok je 3 osobe smrtno stradalo.

 

Stoga ova Policijska uprava pozdravlja dane vina u našoj županiji, ali apelira na sve sudionike prometa da, obzirom na teška stradavanja u vrijeme te proslave, razmišljaju o mogućim posljedicama koje mogu prouzročiti vozeći pod utjecajem alkohola, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkohol.

 

Na taj način doprinijeti ćemo svi skupa miru i dobru na našim prometnicama i izbjeći potencijalnu tragediju na našim cestama.

Isto tako - budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola "VOŽNJA VISOKOG RIZIKA" te nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo koje alkoholno piće i u bilo kojoj količini.



Stranica