Analiza stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Slika /2023/POLICIJA/328.jpg

Policijski službenici će i u narednom periodu provoditi preventivno-represivne aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu

Foto: PU zadarska

U prva dva mjeseca 2024. godine na području Policijske uprave zadarske evidentirano je povećanje ukupnog broja prometnih nesreća, te broja poginulih osoba, dok je zabilježeno smanjene prometnih nesreća s ozlijeđenima osobama u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Unatoč poduzetim aktivnostima od strane policije prema sudionicima u cestovnom prometu u posljednjih nekoliko tjedana i nadalje se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, a posebice je zabrinjavajući trend porasta prometnih nesreća sa smrtnim ishodom.
 
I nadalje je glavni uzrok smrtnog stradavanja kretanje nepropisnom (znatno većom brzinom od dopuštene), odnosno brzinom neprimjerenom uvjetima na cestama, prilikom čega su vozači slijetali s kolnika, nalijetali na objekte koji se nalaze uz kolnik, odnosno prelazili svojim vozilom na suprotnu stranu kolnika i sudarali se s vozilima koja su dolazila iz suprotnog smjera.
 
Analizom stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave zadarske za 2023. godinu, policijski službenici su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, evidentirali i prekršajno sankcionirali ukupno 38 642 prekršaja, od čega je 18 834 prekršaja zbog prekoračenja nepropisne brzine kretanja te 1 629 prekršaj zbog vožnje pod utjecajem alkohola.
Broj evidentiranih ukupnih prometnih prekršaja u 2023. godini je za 27,7 % veći u odnosu na 2022. godinu, kada ih je evidentirano 30 253.
 
U razdoblju od prva dva mjeseca 2024. godine došlo je do pogoršanja stanja sigurnosti jer su evidentirane 3 prometne nesreće s poginulim osobama što je povećanje za 200 % u odnosu na isto razdoblje 2023. godine kada je evidentirana 1 prometna nesreća.
 
U vremenu od 01. siječnja do 28. veljače ove godine ukupno su evidentirane 203 prometne nesreće, što je povećanje za 2 % u odnosu na isti period 2023. godine.
 
Evidentirane su 32 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 13,5 %, a evidentirano je 168 prometnih nesreća s materijalnom štetom, odnosno povećanje za 4,3 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
 
Tijekom navedenog razdoblja ove godine u prometnim nesrećama 4 osobe su smrtno stradale osobe što je povećanje za 300 % u odnosu na isto razdoblju prošle godine, teško tjelesno je ozlijeđeno 14 osoba, što je povećanje za 1 %, a evidentirano je  smanjenje lako tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama za 26,3 %.

Uspoređujući ukupan broj prometnih nesreća Policijske uprave zadarske u promatranom razdoblju, po policijskim postajama, na području Postaje prometne policije Zadar evidentirane su 152 prometne nesreće, na Području Policijske postaje Biograd 19, na području Policijske postaje Benkovac-Obrovac 16,  na području Postaje granične policije Gračac 9 i na području Policijske postaje Pag 7 prometnih nesreća.
           
 
Policijski službenici su u svom postupanju naglasak stavili na procesuiranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju prometne nesreće i posljedice, a osobito upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola i droge, prekoračenje dopuštene brzine kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa i sigurnosnih sjedalica, nepropisna upotreba mobitela, upravljanje bez položenog vozačkog ispita i za vrijeme zabrane, prekršaji mladih vozača, prekršaji vozača teretnih vozila i autobusa, traktora, poljoprivrednih strojeva, mopeda, motocikla, bicikla i pješaka te upravljanje neregistriranim, tehnički nepregledanim i neosiguranim vozilima.
 
U cilju zaustavljanja negativnog trenda, Policijska uprava zadarska poduzima aktivnosti u koje je uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i uređaji, odnosno oprema koja se koristi za nadzor i kontrolu prometa  (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

Aktivnosti se provode ciljano, na lokacijama na kojima se prema prostornim i vremenskim pokazateljima događa najveći broj teških prometnih nesreća, odnosno gdje se učestalo krše prometni propisi. Upravo zbog navedenih razloga policija provodi i pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozačima dodatno kontrolira prisutnost droga u organizmu.
 
Savjeti sudionicima u prometu:
 
 Ovom prilikom sve sudionike u prometu, a posebice vozače, upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa odnosno da:
-vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,
-brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti,
-poštuju ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
-ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
-ne koriste mobitel tijekom vožnje,
-koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
-se pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
-bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
-pješačkim prijelazima približavaju se sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
-prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
-ako se kao pješak kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodaju uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koriste svjetliju odjeću i bude označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
-biciklisti, budu propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
Za poseban oprez i poštivanje svih prometnih propisa zasebno apeliramo na mlade vozače, vozače starije od 65 godina, vozače mopeda, motocikala, bicikala, pomoćnih pješačkih sredstava i osobnih prijevoznih sredstava.
 
Policijski službenici će u narednom razdoblju također poduzimat niz mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu.  
 
 
 

Stranica