Akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za invalide i zlouporabe znaka pristupačnosti

Slika /PU_ZD/slike/ZNAK INVALIDI..19.jpg

U organizaciji mreže prometnih policija Europe – TISPOL na području čitave Europske unije policijski službenici provodit će akcija pod nazivom „ENABLE“.   

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, na području Policijske uprave zadarske policijski službenici će u utorak, 03. prosinca 2019. godine provoditi akciju Nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporaba znaka pristupačnosti.
Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti.
Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Napominjemo da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu.
Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700,00 kuna.
Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje.
Osoba koja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svog znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine. 

Stranica