Dječji vrtić "Smiljevac" - predavanje policijskih službenika

Slika PU_ZD/Predavanje Smiljevac nasl.JPG

Jučer, 25. svibnja, policijski službenici PU zadarske su u dječjem vrtiću "Smiljevac" održali  predavanje na temu „Sigurnost djece u prometu“.

Foto: PU zadarska

Jučer, 25. svibnja,  policijski službenici PU zadarske su u dječjem vrtiću "Smiljevac" održali  predavanje na temu „Sigurnost djece u prometu“.

Predavanje je organizirano u suradnji policijske službenice za prevenciju prometa -Silvije Gulan i policijske službenice za planiranje i nadzor - za prevenciju - mr.sc. Ivane Marić, za djecu  koja pohađaju stariju skupinu i  tri predškolske skupine, a na poziv odgajateljica koje pripremaju predškolsku djecu za polazak u prvi razred u sklopu kojih su učili i o prometnim pravilima i ponašanju u prometu.

 

Policijska službenica Postaje prometne policije  je sa djecom ponovila prometna pravila koja su učili sa svojim „tetama“ tijekom prethodnog tjedna, s naglaskom gdje i kako prelaziti cestu, kakvo značenje ima pojedino svjetlo na semaforu, kako policajac regulira promet, s naglaskom kako policajac pokazuje pojedino svjetlo na semaforu te je upozorila djecu na opasnosti kojima su izloženi u prometu.

Upozorila ih je kako je opasno prelaziti cestu na mjestima koja nisu pregledna, te da na takvim mjestima nikad ne prelaze cestu.

 

Isto tako  kako se ponašati u večernjim satima, kako je dobro da njihove torbe ili tenisice imaju tzv. „mačje oči“ kao bi bili uočljivi po mraku, s naglaskom kako je vrlo važno da se sami čuvaju i poštuju prometna pravila.

Dok ih je policijska službenica za planiranje i nadzor – prevenciju upozorila na samozaštito ponašanje: kako se ponašati na putu od kuće do škole i od škole do kuće. Djeca su pri tom pokazala izuzetnu zrelost te su već unaprijed odgovarala kako znaju da ne treba razgovarati sa nepoznatim osobama, da ne smiju ulaziti u vozilo osobama koje ne poznaju, kako ne smiju dirati nepoznate predmete i sl.

 

 

Isto tako na  pitanje koji je broj policije, djeca su spremno odgovorila 92, na što su upućeni da se još uvijek korist taj broj, ali da će se u budućnosti koristiti boj 192, te da u slučaju da trebaju pomoć mogu nazvati i broj 112, kao i da navedeni brojevi ne služe kako bi se oni igrali telefonom i pozivali ih bez potrebe.

 

 

 

 Djeca su upozorena da ne diraju nepoznate predmete te da se u slučaju pronalaska nepoznatih predmeta obrate odrasloj osobi: roditelju, učitelju, policajcu ili bilo kojoj odrasloj osobi koju  dobro poznaju. Također su upozorena kako pravi policajac nosi policijsku značku i kako će na taj način prepoznati pravog policajca, a  upozoreni su i da u slučaju kada ostanu sami u kući ne otvaraju vrata nepoznatim osobama.

Sva djeca su pokazala izuzetno zanimanje i zrelost kako se ponašati na putu od kuće do škole te su odgovarali na postavljena pitanja i sami postavljali pitanja, a kao nagrada za aktivno sudjelovanje i za točne odgovore o ponašanju u prometu i na putu od kuće do škole djeci je podijeljen promotivni materijal „Poštujte naše znakove“.



Stranica