ZADRANI PODUPRLI DOBROVOLJNU PREDAJU NELEGALNOG ORUŽJA

Slika PU_ZD/Manje oružja-manje tragedija nasl..JPG

Foto: PU zadarska

ZADAR,14. Svibnja 2011 – Oko 500 građana okupilo se danas u centru Zadra kako bi pružili podršku dobrovoljnoj predaji ilegalnog oružja koje još uvijek predstavlja prijetnju obiteljima u području Zadra. Neophodan doprinos građana u ostvarivanju sigurnije zajednice naglašen je na posljednjem događanju koje su u Zadru organizirali Zadarska  županija, Grad Zadar, zadarska Policijska uprava te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

Od početka kampanje u 2007.-oj godini, samo na zadarskom području sakupljeno je više od oko 225 komada vatrenog oružja, 2085 komada eksplozivnog oružja, 118 040 komada streljiva, te 84 kg eksploziva.

„Nažalost, ilegalno oružje još se uvijek može pronaći po kućama ili sakriveno u podrumima; uz to, postoje i nesavjesni pojedinci koji oružje ostavljaju na područjima dostupnim drugim građanima kao i djeci“, upozorio je načelnik Policijske uprave zadarske Darko Car. – „Zato pozivamo sve građane u županiji da predaju svoja ilegalna oružja policiji, bez ikakvih sankcija.“ 

„U prosjeku, od kad je započela naša kampanja svakodnevno je na području cijele Hrvatske prikupljeno 1,5 kg eksploziva, 1500 komada streljiva te 45 komada vatrenog oružja, uključujući eksplozivne naprave.“ – istaknula je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton. – „To ukazuje da ilegalno oružje još uvijek predstavlja veliku prijetnju sigurnosti obitelji u Hrvatskoj, ali svijest građana može učiniti velike promjene.“

Kampanja „Manje oružja, manje tragedija“ je pokušaj da se diljem zemlje spriječe tragedije uzrokovane vatrenim oružje, kroz poticanje građana da obavijeste policiju o lokaciji nelegalnog oružja. Kampanju zajedno provode Ministarstvo unutarnjih poslova i UNDP od 2007. godine. Trenutno se provodi uz financijsku potporu Europske unije kao dio regionalne inicijative skupljanja nelegalnog oružja i uništavanja, odnosno skladištenja viška oružja. Diljem zemlje građani su do danas predali 58,330 komada vatrenog oružja i eksplozivnih naprava, gotovo dva milijuna komada streljiva i gotovo dvije tone eksploziva.

Kao dio subotnjeg programa, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u Zadru je predstavila novu profesionalnu opremu koja im je donirana u okviru zajedničkog UN-ovog programa, podržanog od Kraljevine Španjolske a koji provode Zadarska županija i UNDP Hrvatska. Oprema, čija se vrijednost procjenjuje na 123.000,00 HRK, pomoći će djelatnicima HGSS u spašavanju unesrećenih planinara na Velebitu. Zadarska podružnica HGSS-a također doprinosi kampanji prikupljanja oružja, pomažući policiji u pronalaženju i pristupu odbačenom oružju na manje dostupnim ili nepristupačnim mjestima.

 

Zadarski župan Stipe Zrilić naglasio je važnost zadarske Gorske službe spašavanja, čiji su članovi aktivni tijekom cijele godine, pogotovo tijekom turističke sezone, kada se velik broj turista uputi u otkrivanje planine Velebit bez odgovarajuće opreme te potpuno nepripremljen. Posljedice njihovih avantura mogle bi biti fatalne bez hrabrih članova Gorske službe spašavanja, koji pojedince spašavaju iz gotovo nemogućih situacija.

Mnogobrojni građani i gosti su za vrijeme subotnje šetnje gradom mogli na štandovima razgledati  izloženu opremu GSS-a koju su im donirali iz UNDP-a, promotivni materijal EU, UNDP- a i MUP na temu „Manje oružja, manje tragedija“, školska vojna formacijska sredstva i improvizirana sredstva i opremu HCR-a

Mnogi su se i obratili policijskim službenicima za protueksplozijski pregled za pojašnjenja i nejasnoće oko izgleda  i djelovanja pojedinog oružja.

 

Program akcije „MANJE ORUŽJA MANJE TRAGEDIJA“ održavao se  na Narodnom trgu, a  na prigodnom programu nastupili su:

Ženska klapa „Libar“, Dramska sekcija OŠ Nova - prof. Iva Čakarun , Glazbena škola „Blagoje Bersa“ Zadar - plesne točke učenica  u koreografiji plesne pedagoginje gđe. Sanje Petrovski,

 

Pokazana je i vježba sa psom za detekciju eksploziva – policijski  pas „Rot“ je uspješno pronašao skriveno minsko eksplozivno sredstvo, čime je izazvao oduševljenje gledatelja i „zaradio“ najgromoglasniji pljesak.

 

Policijska uprava zadarska zahvaljuje svim sudionicima akcije: 

  • Zadarska županija
  • Grad Zadar
  • HGSS, Stanica Zadar
  • Hrvatski centar za razminiranje Sisak,
  • Glazbena škola „Blagoje Bersa“ Zadar,
  • Privatna OŠ „Nova“ Zadar,
  • Ženska klapa „Libar“ Privlaka,
  • Tržnica Zadar d.o.o. Zadar,
  • Hrvatsko narodno kazalište Zadar,
  • Novi Radio
  • 057 Radio


Stranica