Aktivnosti u cilju zaštite vozača motorista i biciklista

Slika PU_ZD/sudar2.jpg

Među najčešćim greškama i uzrocima stradavanja navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanjei obilaženje

Foto: Ilustracija

Svakodnevnim praćenjem stanja sigurnosti prometa na području ove Policijske uprave uočena je pojava svakodnevnog teškog stradavanja vozača koji u prometu sudjeluju upravljajući motociklom, mopedom i biciklom.

 Analizirajući statističke podatke o stradavanju vozača mopeda i motocikla u prometnim nesrećama, za mjesec travanj i svibanj 2009/2010. godina, evidentno je smanjenje broja smrtno stradalih osoba za 200 % (2009.g. – 2osobe, 2010.g.–0 osoba), odnosno smanjenje teže ozlijeđenih osoba  za 44,4 % (2009.g. - 9 osoba, 2010.g. – 5 osoba), te povećanje  lakše ozlijeđenih osoba za 18,7 % ( 2009.g.- 16 osoba, 2010.g. – 19 osoba).

Među najčešćim greškama i uzrocima stradavanja navedenih kategorija sudionika u prometu su: nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaska na raskrižju, alkoholiziranost, nekorištenje zaštitne kacige, nepropisno pretjecanjei obilaženje i dr.

 U svim tim prometnim nesrećama, poglavito sa teškim tjelesnim ozljeđivanjem, vozač ili suvozač mopeda ili motocikla nije koristio zaštitnu kacigu.

 Nadalje i kod biciklista, kao jedne od najranjivijih skupina sudionika u prometu, bilježi se smanjenje broja ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama. Tako je za promatrano razdoblje u 2010. godini, 1 biciklistje zadobio teže, a 3 lakše tjelesne povrede, dok je ta brojka nešto veća u dijelu težih i lakših ozljeda  u 2009. godini (2 osobe zadobile su teže a 4 lakše tjelesne povrede).

Problem ove kategorije sudionika u prometu je i u pomanjkanju prometne kulture te nepoznavanju prometnih propisa vezanih za prometovanje bicikla i to kako onih koji biciklima upravljaju (vožnja zabranjenim smjerom, vožnja suprotnom stranom kolnika, nepoštivanje semaforskog uređaja, prelazak kolnika preko pješačkog prijelaza), tako i onih koji se s njima susreću kao pješaci ili vozači drugih vrsta vozila. Nesrećama svakako doprinosi i činjenica da na našem području postoji vrlo malo izgrađenih prometnih površina namijenjenih za kretanje biciklista.

Prema meteorološkim prognozama u narednim mjesecima biti će povoljni vremenski uvjeti za vožnju dvokotača, te stoga želimo najaviti i pojačanu prisutnost i povećani nadzor policije u predstojećim mjesecima, koja će pomoći  vozačima i ostalim sudionicima u prometu da sigurno stignu do svog cilja.

Isto tako, najavljujemo dosljedno kažnjavanje grubih kršenja prometnih propisa (nepropisna brzina, oduzimanje prednosti prolaska, nekorištenje zaštitne kacige i vožnje pod utjecajem alkohola), koja rezultiraju najtežim stradavanjem naših  sugrađana.

 

 

S tim u vezi, u narednom razdoblju, najavljujemo provođenje preventivno-represivnih aktivnosti "Zaštitimo vozače mopeda, motocikla i bicikla". 



Stranica