Najava akcije u prometu "BRZINA"

Slika PU_ZD/policajac_autocesta_uspravna.jpg

Policijska uprava zadarska će u utorak - 01. veljače 2011. godine u vremenu od 14.00 do 21.00 sati provoditi preventivno-represivnu akciju "Brzina" i to na svim važnijim državnim cestama D8, D27, D106, D503, D424, D50,D1 i autocesti A1. Apeliramo na sve vozače motornih vozila da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama i prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima na prometnicama te na taj način osobno utječu na svoju i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu.

Foto: Ilustracija

„Smanjenje smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u cestovnom prometu, poboljšanje zdravlja, kvalitete života i smanjenje visokih troškova uslijed nastalih posljedica uzrokovanih prometnim nesrećama te sigurno kretanje svih sudionika u prometu predstavljaju osnovne ciljeve Plana preventivnog i represivnog djelovanja policije u cestovnom prometu.“

Konkretno usmjeravanje, poduzimanje mjera i aktivnosti policije prvenstveno je utemeljeno na analizama događanja prometnih nesreća u proteklom razdoblju na području PU zadarske.

Slijedom navedenog ističemo podatke koji su utvrđeni usporedbom 2009. sa 2010.godinom gdje je evidentirano značajno smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća od 15,5% (smanjenje nesreća sa poginulima za 5%,sa ozlijeđenima za 4,9% i sa materijalnom štetom za 19,7%) dok je broj poginulih osoba povećan za 5% ili jednu osobu, broj teško ozlijeđenih povećan za 3,4% ili 7 osoba a broj lako ozlijeđenih osoba smanjen za 9,6% ili 87 osoba.

Uvidom u podatke o greškama vozača koji su prouzročili prometne nesreće, za 2010. godinu, ističe se podatak da je u ukupnom broju istih, brzina kao greška vozača, utjecala na 29,8% prometnih nesreća.

 U nesrećama čiji je uzrok brzina, smrtno je stradalo 13 osoba - što predstavlja 62% od ukupnog broja poginulih, 113 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede što predstavlja 54,5% od ukupnog broja teško ozlijeđenih osoba.

Temeljem navedenih činjenica, a u cilju sankcioniranja teških prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreća, Policijska uprava zadarska će dana 01. veljače 2011. godine u vremenu od 14.00 do 21.00 sati provoditi preventivno-represivnu akciju "Brzina" i to na svim važnijim državnim cestama D8, D27, D106, D503, D424, D50,D1 i autocesti A1.

Apeliramo na sve vozače motornih vozila da se pridržavaju ograničenja brzine na cestama i prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima na prometnicama te na taj način osobno utječu na svoju i sigurnost svih ostalih sudionika u prometu.



Stranica