Akcija MIR i DOBRO

Slika PU_ZD/petarde.jpeg

U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će u velikom broju biti nazočni Svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima i međusobno se posjećivati u obiteljskim domovima, a najveći intenzitet slavlja očekuje se u novogodišnjoj noći. U svezi navedenog, poradi održavanja povoljne razine javnog reda i opće sigurnosti građana, Ministarstvo unutarnjih poslova tradicionalno provodi akciju «MIR I DOBRO» od 1993. godine.

Foto: Ilustracija

 

U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će u velikom broju biti nazočni Svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima i međusobno se posjećivati u obiteljskim domovima, a najveći intenzitet slavlja očekuje se u novogodišnjoj noći.

U svezi navedenog, poradi održavanja povoljne razine javnog reda i opće sigurnosti građana, Ministarstvo unutarnjih poslova  tradicionalno provodi akciju «MIR I DOBRO»  od 1993. godine.

U sklopu toga, Policijska uprava zadarska na svom području odgovornosti i ove godine će u vremenu od 13. prosinca 2010. godine do 08. siječnja 2011. godine provoditi OA «MIR I DOBRO».

 Operativna akcija ima za cilj sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajući sredstava, što može rezultirati lakšim ili težim ranjavanjem, propucavanjem i oštećivanjem prozorskih stakala stanova, obiteljskih kuća, javnih prijevoznih sredstava i prijevoznih sredstava u privatnom vlasništvu građana.

Zlouporaba oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava  posebice će biti opasna na mjestima većeg okupljanja građana  te među najmlađima - djecom.

 Isto tako, akcija ima za cilj preventivno-represivno djelovanje postići što veći stupanj sigurnosti prometa na cestama i svih sudionika u prometu.

U konačnici želimo da predstojeći blagdani proteku u miru i spokoju, bez neželjenih obiteljskih tragedija.

 Pored uvodnog dijela gdje smo naznačili osnovne ciljeve akcije,  također Vas molimo da u Vašim najavama naglasite slijedeće odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu, te najavu provođenja preventivno-represivnih akcija u nadzoru uporabe pirotehničkih sredstava:

  • prodaja pirotehničkih sredstava II. razreda dopuštena je samo u vremenskom periodu od 15.12.2010. – 01.01.2011. godine, a uporaba od 26.12.2010. – 01.01.2011. godine,
  • prodaja je zabranjena osobama mlađim od 16 godina (II. razred), 18 godina (III. razred)
  • zabrana uporabe pirotehničkih sredstava u zatvorenim prostorijama i na prostorima na kojima se okuplja veći broj građana,
  • također potrebno je isticati sudsku praksu prema kojoj se prekršiteljima  izriču visoke novčane kazne kao i naglasiti odgovornost roditelja za ponašanje djece,
  • PU zadarska, na području svake Policijske postaje za vrijeme trajanja OA «MIR I DOBRO» provoditi će preventivno-represivne akcije u cestovnom prometu naročito u dane vikenda prije predstojećih blagdana, s ciljem zaprečivanja upravljanja motornim vozilima pod utjecajem alkohola i droga te dosljednog poštivanja ograničenja brzine kretanja vozila  kao i Naredbe o ograničenju prometa na cestama

Još jedanput podsjećamo na zakonske odredbe:

PIROTEHNIČKA SREDSTAVA  

 

Pirotehnička sredstva prema Zakonu o eksplozivnim tvarima ("Narodne novine" br: 178/04, 109/07. i 67/08) kategorizira proizvođač prema vrsti njihove uporabe ili prema njihovoj namjeni i razini rizika uključujući razinu buke te se dijele na:

 

1. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA I. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada.

  • Mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama.
  • U kioscima ili pokretnim trgovinama je dopušteno držati do 30 kg neto težine
  • U prodavaonicama je dopušteno držati do 150 kg neto težine

2. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA II. - pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima.

  • Mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 16 godina.
  • Ova sredstva mogu rabiti i osobe mlađe od 16 godina ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.
  • Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. zabranjuje se:

                        - u zatvorenim prostorijama,

                        - u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba,

                        - u vremenu od 02. siječnja do 26. prosinca.

3. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA III.- pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

  • Mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina,
  • Ova sredstva mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika,
  • Uporaba pirotehničkih sredstava razreda III. zabranjuje se:

            - u zatvorenim prostorijama,

            - u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba,

            - u vremenu od 02. siječnja do 26. prosinca.

4. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA IV.- pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

  • Profesionalni vatromet izvodi se na površinama koje su za tu namjenu posebno pripremljene i udovoljavaju propisanim udaljenostima od građevina, komunikacija i drugih prostora, odobrenim pirotehničkim sredstvima koja udovoljavaju propisanim zahtjevima,  
  • Za izvođenje javnog vatrometa potrebno je odobrenje za mjesto i vrijeme izvođenja od policijske uprave (inspekcije zaštite od požara i eksploziva).
  • Ne smiju se prodavati u maloprodaji.

5. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA T1.- pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju nizak rizik,

  • Mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. Mogu se prodavati od 15. prosinca do 1 siječnja.

6. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA T2.- pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem.

  •  Ne smiju se prodavati u maloprodaji.

7. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA P1.-ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja spadaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru, te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sl., a služe za rastjerivanje ptica.

  • Mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina. Mogu se prodavati od 15. prosinca do 1 siječnja.

8. PIROTEHNIČKA SREDSTVA RAZREDA P2.-ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik, i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja spadaju i rakete za obranu od tuče.

  • Ne smiju se prodavati u maloprodaji.

 

NATPIS (DEKLARACIJA) NA PIROTEHNIČKOM SREDSTVU

Na svakom pirotehničkom sredstvu ili na jediničnom pakiranju moraju biti napisani podaci na hrvatskom jeziku:

  • naziv dotičnog pirotehničkog sredstva;
  • naziv (ime) proizvođača ili uvoznika;
  • razred u koji je razvrstano pirotehničko sredstvo
  • uputa o sigurnoj uporabi

KAZNENE ODREDBE

 

Za nepoštivanje odredbi  Zakonu o eksplozivnim tvarima glede pirotehničkih sredstava,  sankcionirane su:

  • Pravna osoba novčanom kaznom u iznosu od 20. 000 do 40. 000 kuna, odnosno u iznosu 4. 000 do 8. 000 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi;
  • Obrtnik novčanom kaznom u iznosu od 20. 000 do 40. 000 kuna;
  • Fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 1. 000 do 5. 0000 kuna.

Za sljedeće radnje:

  • izvodi javne vatromete bez odobrenja mjesta i vremena izvođenje izdanog od nadležne policijske uprave (članak 53. točka 12.);
  • drži veće količine pirotehničkih sredstava od propisanih u prodavaonicama, kioscima, skladištima (članak 53. točka 10.);
  • prodaju pirotehnička sredstva suprotno odredbama ovoga Zakona (članak 53. točka 10.);
  • koristi pirotehnička sredstva razreda II. i III. izvan dozvoljenog razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba (članak 53. točka 10.).
  • ako ne vodi upisnik o pravnim i fizičkim osobama kojima su prodali pirotehničko sredstvo T1. i P1. (članak 53. točka 23.)


Stranica