Zadar - predstavljeni mađarski policajci

Slika PU_ZD/madar.pol.2010.JPG
Foto: PU zadarska

Danas je u PU zadarskoj na konferenciji za medije javnosti predstavljeno dvoje  policijskih službenika iz Mađarske, koji će tijekom turističke sezone boraviti na području zadarske županije.

Na konferenciji je pored prestavnika PU zadarske nazočila i konzulica Republike Mađarske - dr. Anna Szlanyinka iz Konzularnog predstavništa u Splitu, koje djeluje pri Veleposlanstvu Republike Mađarske u Zagrebu.

Nakon kratkog obraćanja načelnika PU zadarske  Zlatka Sokolara, koji im je poželio ugodan boravak u Zadru, dvoje mađarskih  policijskih službenika: gospođa  Andrea Meszaros i gospodin Janosz Ferenczi su se ukratko predstavili;  Andrea je i prije dvije godine pomagala hrvatskim policajcima, dok je Janosz ljetovao u Hrvatskoj, i to baš na području Zadra.
Konzulica gospođa dr.  Anna Szlanyinka je izrazila svoje pohvale dosadašnjim iskustvima ovakve međunarodne suradnje  i naglasila da je ponosna zbog toga što je Memorandum potpisan baš sa Republikom Mađarskom. 
 
Nakon toga su zajedno sa domaćinima i predstavnicima medija obišli staru jezgru grada Zadra, a u 13 sati   zamjenik gradonačelnika dr. Dražen Grgurović je upriličio primanje dobrodošlice za naše goste iz Mađarske.


Podsjećamo, predstavnici Ravnateljstva policije MUP-a RH i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske potpisali su dana 19. svibnja u Opatiji Memorandum o razumijevanju - o suradnji tijekom turističke sezone 2010. godine u Republici Hrvatskoj.

Memorandumom je određeno da se na područje Policijske uprave zadarske u razdoblju od 01. srpnja do 31. kolovoza 2010. godine upućuje osam mađarskih policijskih službenika koji će neprekidno boraviti na području PU zadarske i to u sastavu od dvoje službenika u četiri dvotjedna termina.         

 Kao i prethodnih godina, mađarski policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja. Biti će raspoređeni na području I PP Zadar, II PP Zadar, Postaje pomorske policije Zadar, Postaje prometne policije Zadar, PP Biograd, PP Pag i PP Obrovac.

Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju njenih dužnosti, a posebice u odnosu na unaprijeđenje komunikacije i suradnje s mađarskim turistima,  u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa.

Tijekom obavljanja njihovih poslova mađarski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.

 
 



Stranica