Zadar - 18. Državno natjecanje učenika osnovnih škola "SIGURNO U PROMETU"

Slika PU_ZD/sig. u prometu.JPG
Foto: PU zadarska 

U subotu, 29. svibnja u Zadru je održano 18. državno natjecanje "Sigurno u prometu", na kojem je 84 učenika petih i šestih razreda osnovnih škola svih županija i Grada Zagreba odmjerilo svoje prometno znanje i vještine.

Od ukupno 18 državnih natjecanja, domaćin ove preventivno prometno edukativne akcije je po 6-put bio grad Zadar, koji je ostalim županija pružio gostoprmistvo, te se uz odličnu suradnju i koordinaciju škole domaćina  Zadrski otoci, AK Zadar, PU Zadarske - Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i Postaje prometne policije akcija provela uz edukaciju i druženje.

Nakon teorijskog i praktičnog dijela natjecanja na prometnom vježbalištu pripremljenom na prostoru Osnovne škole „Zadarski otoci“, najboljim su se pokazali osnovnoškolci Brodsko-posavske županije.
Drugo mjesto osvojila je ekipa Varaždinske županije, a treće ekipa Splitsko-dalmatinske županije.

Jelena Lovrić (OŠ “Knez Trpimir”) iz Splitsko-dalmatinske županije osvojila je prvo mjesto među djevojčicama, drugo mjesto pripalo je Mirni Kadić (OŠ “August Šenoa”) iz Brodsko- posavske, a treće mjesto osvojila je Paula Putar (OŠ “Ivan Kukuljević Sakcinski”) iz Varaždinske županije.

Među dječacima, prvo mjesto osvojio je Marko Mlađan (OŠ “I.G. Kovačić”) iz Brodsko-posavske županije, drugo mjesto Marin Cesarec (V Osnovna škola Varaždin) iz Varaždinske dok je treće mjesto pripalo Adrianu Rabachu (OŠ “Viktor Car”) iz Istarske županije.

Najbolje dvije djevojčice i najbolja sva dječaka postali su dio ekipe HAK-a, koja će se u rujnu natjecati na europskom natjecanju, koje se ove godine održava u Skopju u Makedonijii

Sedam prvoplasiranih dječaka i djevojčica zaradilo je i bodove za upis u srednju školu prometnog smjera.

Organizatori natjecanja u kojem se provjerava poznavanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila te vještine upravljanja biciklom na prometnom vježbalištu bili su Hrvatski autoklub,  Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo unutarnjih poslova – PU zadarska, a domaćin Autoklub „Zadar“. Državno natjecanje održava se nakon održavanja natjecanja u 250 osnovnih škola širom Hrvatske te županijskih natjecanja, čiji pobjednici sudjeluju u državnom natjecanju.

U petak, 28. svibnja, u Gradskom poglavarstvu Grada Zadra zamjenik gradonačelnika Dražen Grgurović primio je izaslanstvo HAK-a, Agencije za odgoj i obrazovanje , MUP-a i  AK Zadar, kao i četvero djece, sudionika natjecanja. Ujedno je održana je i konferencija za tisak.

Policijska uprava zadarska će  i dalje poticati sve škole i nastavnike da potiču djecu na razvoj svijesti o sudjelovanju u prometu; da usvajaju nova znanja  te ih primjenjuju u stvarnim okolnostima, pri čemu uvelike pripomažu auto škole te Auto klub Zadar, koji srčano sudjeluje, potiče i razvija pozitivan odnos prema svim sudionicima u prometu, a posebice među djecom.

Promicanje kulture svijesti poštivanja života, najvažniji je zadatak danas na području prometa.  Učenicima -sudionicima su podijeljeni paketi sa promotivnim materijalom (majice, kape ..) sa logom  Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama.



Stranica