Prekršitelji u prometu-recidivisti

Slika PU_ZD/policajac_pise_kaznu_uspravna.jpg

Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje svih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i kako bi naše prometnice zajedno učinili što sigurnijima.

Foto: Ilustracija

Policijska uprava Zadarska kontinuirano prati vozače koji učestalo krše prometne propise te prema njima poduzima niz preventivnih i represivnih mjera.

Kontinuirano se prate podaci o prometnim prekršiteljima u povratu (recidivisti), pri čemu se prioritet daje najtežim prometnim prekršajima od kojih izdvajamo:  vožnju pod utjecajem alkohola, nepropisnu ili neprilagođenu brzinu, upravljanje neregistriranim vozilom,upravljanje vozilom u vrijeme zabrane kao i upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje. 

Temeljem čl. 285. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači koji upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, odnosno bez položenog vozačkog ispita, isključuju se iz prometa te se poduzimaju druge Zakonom propisane mjere, radi sprečavanja ponavljanja prekršaja.  

Isto tako, vozači recidivisti koji čine prekršaje upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom, odnosno vozilom kojemu je istekla prometna dozvola obvezno se isključuje iz prometa te se privremeno oduzimaju registarske pločice, a po potrebi se vozilo upućuje na izvanredni tehnički pregled.

Vozači recidivisti koji čine prekršaje upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola, zadržavaju se do 12 sati, jer se od istih opravdano može očekivati da će nastaviti sa ponovnim činjenjem prekršaja. 

Prilikom podnošenja svakog novog Optužnog prijedloga za njih se navode svi prometni prekršaji koje su do sada počinili prometni prekršitelji u povratu kako bi nadležni Sud prilikom odmjeravanja kazne imao uvid o kojim se osobama radi  te se ujedno predlaže da umjesto novčane kazne izrekne kaznu zatvora do 60 dana, odnosno upravljanje motornim vozilom u trajanju od 1-2 godine i da se istom odredi pet negativnih bodova.          

Izdvajamo pet prekršitelja recidivista s najvećim brojem prekršaja u posljednje tri godine na području naše PU i to:  

1. 21-godišnjak - do sada je počinio 91 prometni prekršaj od čega 38 prekršaja upravljanjem prije stjecanja prava na upravljanje, 24 prekršaja upravljanjem neregistriranog vozila te 29 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige.  

 2.  20-godišnjak - do sada je počinio 60 prometnih prekršaja od čega 3 prekršaja upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, 22 prekršaja upravljanjem prije stjecanja prava na upravljanje, 17 prekršaja zbog odbijanja utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu, 8 prekršaja upravljanjem sa neregistriranim vozilom i 10 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige. 

3. 19-godišnjak  - do sada je počinio 53 prometna prekršaja od čega izdvajamo 7 prekršaja upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola, 20 prekršaja upravljanjem prije stjecanja prava na upravljanje, 11 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom i 15 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige.

 4. 22-godišnjak - do sada je počinio 48 prometnih prekršaja od čega 3 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola, 3 prekršaja upravljanjem vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 17 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom, 13 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige, te 12 prekršaja upravljanja vozilom u vrijeme zabrane.

5. 22-godišnjak - do sada je počinio 43 prometna prekršaja od čega izdvajamo 10 prekršaja upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola, 16 prekršaja upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje, te 17 prekršaja zbog nekorištenja zaštitne kacige. 

Iz navedenih podataka razvidno je da su prometni prekršitelji najčešće oni koji upravljaju vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i s neregistriranim vozilom i to najčešće u kombinaciji sa upravljanjem vozilom pod utjecajem alkohola. 

Ponovno naglašavamo da svi prometni prekršitelji ostaju bez vozačke dozvole kada upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili se odbiju podvrći ispitivanju ili stručnom pregledu, kada nemaju pomagala navedena u vozačkoj dozvoli te kada upravljaju vozilom kao mladi vozači.  

 Jedna od temeljnih zadaća i smjernica  prometne policije za ovu godinu upravo je pojačano postupanje usmjereno na vozače koji grubo krše prometne propise.  

Stoga apeliramo na sve sudionike u prometu na povećan oprez i poštivanje svih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i kako bi naše prometnice zajedno učinili što sigurnijima. 



Stranica