Zlouporabe položaja i ovlasti, Krivotvorenja službene isprave

U tijeku je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je počinjeno više kaznenih djela za koja se nadležnom državnom odvjetništvu prijavljuje sedam osoba i to:


U tijeku je kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena osnovana sumnja da je počinjeno više kaznenih djela za koja se nadležnom državnom odvjetništvu prijavljuje sedam osoba i to:
 

  • zbog „Zlouporabe položaja i ovlasti“, „Krivotvorenja službene isprave“ - 33 godišnjak i 61 godišnjak, obojica iz Zadra,  
  •  zbog „Zlouporabe položaja i ovlasti“, „Krivotvorenja službene isprave“ i „Ovjerovljavanja neistinitog sadržaja“- 32 godišnjak iz Zadra,  
  • zbog „Poticanja“ na spomenuta kaznena djela - 28 godišnjak iz Zadra,
  • zbog „Pomaganja“ u izvršenju tih kaznenih djela - 40 godišnjak, 35 godišnjak i 36 godišnjak, svi sa zadarskog područja.
Naime, postoji osnovana sumnja da su trojica provosumljičenih, u svojstu odgovornih osoba jedne tvrtke u Zadru, a na poticaj i uz pomoć ostalih osumnjičenih, s ciljem da 28 godišnjaku pribave protupravnu imovinsku korist, zlouporabili svoj položaj i ovlasti na način da su izradili lažne poslovne isprave i uporabili ih kao prave te izvršili ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.
Ovim su kaznenim djelima prilikom prodaje vozila marke Audi, 28 godišnjaku pribavili protupravnu imovinsku korist, sklapajući s leasing kućama ugovore o prodaji (ili leasingu) na ime fiktivnih korisnika leasinga, iako su znali da su vozila već u njegovom posjedu.(28 godišnjaka).

Temeljem takvih lažnih ugovora, izradili su potrebnu dokumentaciju za ista vozila (knjižice vozila i prometne dozvole) na ime vlasnika leasing kuća i fiktivnih korisnika.

Tijekom dana trojica prvoosumljičenih će se uz kaznenu prijavu privesti istražnom sucu Županijskog suda u Zadru. (Jedan od počinitelja se već nalazi u istražnom centru, dok su trojica nedostupna.)    

 

Stranica