Najava pojačanih kontrola na prometnicama povodom "Martinja"

Slika PU_ZD/policajac_autocesta_uspravna.jpg
 

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Martina, u razdoblju od 06. do 15. studenog 2009. godine na području PU zadarske očekuje se povećana frekvencija cestovnog prometa. Stoga će policijski službenici na području cijele Zadarske županije pojačano nadzirati sve sudionike u prometu, a posebno vozače motornih vozila. 

Posebno će se pojačano nadzirati mjesta na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola. 

S tim u svezi izdvajamo podatak da je kroz provedbu raznolikih policijskih aktivnosti, a zbog vožnje pod utjecajem alkohola, u prvih deset mjeseci ove godine, oduzeto 1019 vozačkih dozvola. 

Prema statističkim pokazateljima, stanje sigurnosti cestovnog prometa na području PU zadarske u prvih deset mjeseci ove godine (u odnosu na isto razdoblje prošle godine) nije u  potpunosti zadovoljavajuće.

Premda bilježimo smanjenje broja prometnih nesreća sa smrtno stradalim i teže ozlijeđenim osobama, povećan je broj prometnih nesreća sa lakše ozlijeđenim osobama. 

Analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da je alkohol i dalje dominantan problem sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda. 

Također je zabrinjavajući podatak da su najčešći sudionici, a istovremeno i prouzročitelji prometnih nesreća mladi vozači (po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu). 

U prvih deset mjeseci ove godine dogodile su se ukupno 352 prometne nesreće, u kojima je najmanje jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, a koje su za posljedicu imale 62 lakše ozlijeđene osobe, 25 teško, dok je 5 osoba smrtno stradalo. 

  • Dana 08. veljače 2009. godine oko 01,35 sati vozač osobnog automobila (38 godina) na državnoj cesti brzinu kretanja vozila nije prilagodio uvjetima stanja kolnika te je sletio van kolnika i udario u metalni stup javne rasvjete. Vozač koji je prouzročio nesreću u krvi je imao 1,50g/kg, a od zadobivenih ozljeda je na licu mjesta preminuo.
  • Dana 17. veljače 2009. godine oko 21,50 sati na državnoj cesti dogodila se prometna nesreća u kojoj vozač (38 godina) prešao na suprotnu prometnu traku i prednjim dijelom vozila udario u prednju stranu autobusa. Vozač navedenog vozila imao je u krvi 1,35 g/kg alkohola te je na licu mjesta smrtno stradao.
  • Dana 05. travnja 2009. godine oko 13,00 sati na državnoj cesti vozač (32 godine) osobnog vozila prouzročio je prometnu nesreću sletivši van kolnika zbog neprilagođene brzine kretanja uvjetima i stanju kolnika te je udario u stablo. Vozač je na licu mjesta preminuo, a imao je 0,73 g/kg alkohola u krvi.
 Analitičkim praćenjem stanja sigurnosti prometa u PU zadarskoj utvrđeno je da početak mjeseca studenog najčešće nosi tragične posljedice i teška stradavanja na prometnicama. 

Tako su se prošle godine u dane 05. i 07.studenog na našem području dogodile prometne nesreće koje su za posljedicu imale smrt sudionika nesreća. 

Stoga apeliramo na vozače da u vrijeme proslave «Martinja» ne sjedaju za upravljač svoga vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste javni gradski prijevoz ili da vozilo daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića. Također upozoravamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju zakonskih odredbi. 

Takvim postupkom čuvaju se ljudski životi i zdravlje te izbjegavaju materijalne štete za sve sudionike u cestovnom prometu.

 


Stranica