Prijevare

Slika PU_ZD/prijevare.jpg

 Foto: PU ZADARSKA

Jučer je uhićena 26 godišnjakinja koja se sumnjiči da je u subotu, 17. listopada došla u stan 89 godišnjakinje u Zadru te joj, uz obrazloženje da je dobila na lutriji poklon - električni masažer za tijelo, ponudila  da kupi spužvasti jastuk i kremu za masažu za što je od nje zatražila 3 tisuće kuna. Kako nije imala taj iznos kod kuće, zajedno su otišle u poštu gdje je oštećena podigla novac i predala joj ga. Nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja protiv 26 godišnjakinje iz Bjelovara je podnesena kaznena prijava zbog Prijevare.

Dana 13. listopada u Žegaru, nepoznata je ženska osoba došla u kuću 77 godišnjakinje kojoj je rekla da je iz Zagreba i da skrbi za starije i nemoćne osobe  koje povremeno obilazi i provjerava da li im nedostaje nešto od kućanskih aparata. Kako je oštećena izjavila da nema perilicu rublja, nepoznata joj je žena obećala da će je za par dana donijeti, a na poklon joj je ostavila električni masažer. Potom je  zatražila tisuću kuna za troškove prijevoza koje joj je oštećena dala.

 Jučer su uhićene dvije osobe nad kojima je u tijeku kriminalističko istraživanje. 
 

Apeliramo na sve građane, a posebno starije životne dobi koje su najčešće žrtve prevaranata koji  dolaze na kućnu adresu da budu maksimalno oprezni prema nepoznatim osobama. Savjetujemo sljedeće: 

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid.  
  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima;
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, primjerice, „bolesti“, nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja  i sličnog), traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
  • kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.
  • zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.
  • posumnjate li u osobe koje vam dolaze, a posebice ako je riječ o počinjenju kakvog kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj „92“ 


Stranica