Prometne nesreće mopeda i motocikla

Slika PU_ZD/moped.jpg

U proteklom razdoblju 2009. godine u odnosu na prethodnu razvidno je značajno pogoršanje stanja sigurnosti sudionika u prometu koji se kreću mopedima i motociklima.


 FOTO: Ilustracija 
 

U proteklom razdoblju 2009. godine u odnosu na prethodnu razvidno je značajno pogoršanje stanja sigurnosti sudionika u prometu koji se kreću mopedima i motociklima.

 

Ovu činjenicu potvrđuju podaci da su se tijekom 2009.g. ukupno dogodile 223 prometne nesreće u kojima su sudjelovala navedena vozila.

 

Kao posebno upozoravajuće podatke navodimo da je u tim prometnim nesrećama 6 vozača motocikla smrtno stradalo, 58 osoba je teško ozlijeđeno, a  99 osoba je zadobilo lake tjelesne povrede. Tijekom cijele 2008. godine smrtno je stradao jedan vozač motocikla.

 

Stradavanje navedenih kategorija sudionika u prometu proizlazi u najvećem dijelu iz činjenice bezobzirnog i grubog kršenja prometnih pravila (brzina, alkohol, prednost prolaska, nekorištenje kacige, nepropisno pretjecanje i obilaženje) te nepridržavanja osnovnih načela prometne kulture.

 

Apeliramo na navedenu skupinu sudionika u prometu da se obavezno pridržavaju propisanog načina ponašanja u prometu na cestama te navodimo nekoliko informacija-savjeta:

 
  • "Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina."
 
  • Za vozača motocikla i mopeda kao i osobe koje se prevoze tim vozilima novčana kazna za nekorištenje zaštitne kacige iznosi 1000,00 kuna. Osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu, isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitnu kacigu ili je odbiju staviti na glavu.
 
  • Ovom prilikom posebno naglašavamo obveze i odgovornost roditelja mladih osoba koji koriste motocikle i mopede, odnosno apeliramo na roditelje da prije same kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme) kako bi mladi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeni za sigurno sudjelovanje u prometu.
 

Pozivamo sve sudionike u cestovnom prometu na međusobno uvažavanje, kao i na dosljedno poštivanje prometnih propisa u cilju sprječavanja događanja prometnih nesreća , a posebno onih sa najtežim posljedicama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Stranica