Nastavljeno obilježavanje VRO Maslenica

Danas nastavljeno obilježavanje 26. obljetnice VRO Maslenica

Foto: PU zadarska

Obilježavanje 26. obljetnice Akcije Maslenica nastavljeno je danas polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježjima u Kašiću, Islamu Latinskom, Posedarju i Maslenici.
U 9 sati mnogobrojna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće u spomen poginulim pripadnicima 3. gardijske brigade u Kašiću. Treća gardijska brigada "Kune" došla je iz Slavonije u pomoć hrvatskim snagama koje su se odupirale protunapadu neprijateljskih postrojbi. U samo jednoj noći, s 1. na 2. veljače 1993. u području sela Kašića i okolice poginula su 23 pripadnika brodske 3. bojne Kobre. Od tog broja 17 hrvatskih vojnika stradalo je u zasjedi kad su išli na smjenu svojim suborcima na položajima oko crkve u Kašiću.
Danas su podno velikog spomen-križa napravljenog od slavonske hrastovine vijence najprije položili roditelji poginulih pripadnika 3. GBR. Potom su  zajednički vijenac u ime državnog vrha položili izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik ministarstva branitelja  Ivan Vukić,  izaslanik predsjednice i ministra obrane, te načelnika GS OSRH general bojnik Mladen Fuzul sa  izaslanstvom, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina s izaslanikom Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije te saborski zastupnik Davor Lončar.
Počast poginulim hrvatskom junacima redom su odali i predstavnici Zadarske, Slavonsko-brodske i Splitsko-dalmatinske županije. To su učinili i predstavnici gradova, općina, Ureda državne uprave u Zadru te mnogobrojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca u Kašiću, tradicionalno se svake godine polažu vijenci i pale svijeća kod spomen-obilježja 4. gardijske brigade kod Zelenog hrasta. "Četvrta" je bila nositelj napadnog djelovanja u Akciji Maslenica, a u sjećanje na poginule pripadnike brigade uz uzvanike okupili su se i mnogobrojni suborci.  Uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika VRO Maslenica te suborce, počast poginulim su odala izaslanstva državnog vrha, ministarstva, županija, gradova i općine, te udruga proizišlih iz Domovinskog rata.
Na spomen obilježju postrojbama HRM-a, na rivi u Posedarju, također su položeni vijenci i zapaljenje svijeće, kao i na spomen obilježju sa sjeverne strane Masleničkog mosta, kod križa za sve poginule hrvatske branitelje u Vojno-redarstvenoj akciji Maslenica.
 
U 12 sati je u mjesnoj crkvi u Jasenicama služena sveta misa za sve poginule branitelje. Sjećanju na teške i velike dane ljubavi prema slobodi i nacionalnom dostojanstvu odazvali su se brojni građani,  između ostalih roditelji i rodbina poginulih branitelja, brojni predstavnici i članovi Hrvatske vojske i policije, branitelji, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Zadarske županije uz nazočnost brojnih mještana zadarskoga kraja.
 
Vojno redarstvena operacija Maslenica provedena je pod kodnim nazivom "Gusar", a započela je 22. siječnja 1993. u ranojutarnjim satima. Trodnevna napadna operacija po prvi puta je izvedena uz zajedničko sudjelovanje snaga HkoV-a, HRM-a i HRZ-a, postrojbe su uvedene iz pokreta u napad, a pobjedama izvojevanima tijekom ove akcije stvoreni su uvjeti za daljnje oslobađanje okupiranog teritorija. Uspješno izvedena operacija rezultirala je oslobađanjem Rovanjske, Maslenice, Novskog ždrila, Islama Latinskog, Islama Grčkog, Kašića, Crnog, Murvice, Smokovića, zračne luke Zemunik, preuzimanjem nadzora nad strateški važnim područjima s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac i Gračac, a nakon pobjedničkih aktivnosti oko Maslenice uslijedilo je oslobađanje brane Peruča.


Stranica