Okrugli stol na temu zaštite i podrške žrtvama i svjedocima

Policijska uprava zadarska -  Okrugli stol pod nazivom „Međusektorska suradnja na temu zaštite i podrške žrtvama i svjedocima s naglaskom na žrtve obiteljskog nasilja“

Foto: PU zadarska

Policijska uprava zadarska, u suradnji sa Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zadru dana 7. prosinca 2018. godine organizirala je Okrugli stol pod nazivom „Međusektorska suradnja na temu zaštite i podrške žrtvama i svjedocima s naglaskom na žrtve obiteljskog nasilja“.
Okrugli stol je organiziran povodom nedavno potpisanog Međuresornog sporazuma o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Vladi RH.  
Na Okruglom stolu sudjelovali su predstavnici Županijskog suda u Zadru, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, predstavnici Općinskog i Prekršajnog suda u Zadru, predstavnici Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, predstavnici Centra za socijalnu skrb Zadar, predstavnici Obiteljskog savjetovališta, Caritasa Zadarske nadbiskupije, te predstavnici Službe policije, Službe kriminalističke policije, Službe za granicu i policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika PU zadarske.
Cilj okruglog stola bila je razmjena iskustava u proteklom razdoblju, moguće prepreke u radu, rezultati međusobne suradnje, te unaprjeđenje podrške žrtvama i svjedocima, a sve u skladu sa Nacionalnom strategijom razvoja sustava podrške žrtvama i svjedocima u RH ( NN 75/2015), Direktivom 2012/29/EU i međuresornim Sporazumom o suradnji u području sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji  potpisanim u Vladi RH dana 23. studenog 2018. godine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Na početku radionice prisutnima se obratio načelnik PU zadarske Anton Dražina, kojom prilikom je ukazao na važnost međusektorskog umrežavanja tijela nadležnih za pomoć žrtvama i  na važnost razmjene iskustava, te važnu ulogu policije koja se prva  susreće sa  žrtvom. Policijska službenica za prevenciju Ivana Marić i predstavnici Službe kriminalističke policije osvrnuli su se na pojam žrtve po ZKP-u i  na  prava žrtava koja ostvaruju, te na  postupanja policije u tim slučajevima.
Predavanje na temu „Aktivnosti Odjela za podršku žrtvama i svjedocima i međusektorska suradnja sa policijom, sudstvom, drugim institucijama i udrugama“ održala je Dragana Marina, stručna suradnica Odjela za organiziranje i pružanje podrške svjedocima i žrtvama Županijskog suda u Zadru.
Predavanje  o psihosocijalnom tretmanu žrtava i profilu počinitelja kaznenih djela i prekršaja sa obilježjima obiteljskog nasilja  održala  je Ana Uranija psihologinja iz Obiteljskog  centra Caritasa Zadarske nadbiskupije, a prisutnima se obratio i  voditelj Obiteljskog savjetovališta Mladen Klanac.
Predsjednica Prekršajnog suda u Zadru Nediljka Dereta osvrnula se na rad Suda u protekloj godini  te je izložila statističke podatke o počiniteljima i žrtvama prekršaja s obilježjima obiteljskog nasilja, te probleme s kojima se susreću u postupanju, a stručna suradnica sa Općinskog suda u Zadru Danica Rančić osvrnula se na postupanja sa mladima na Općinskom sudu u Zadru.
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar Vesna Burčul iznijela je podatke o radu Centra u protekloj godini s posebnim osvrtom na  suradnju sa policijskim službenicima PU zadarske. Voditeljica grupe za maloljetničku delinkvenciju Službe kriminalističke  policije Ljiljana Gašperov Dujmović obrazložila je rad sa žrtvama po kaznenim djelima i prekršajima s obilježjima maloljetničke delinkvencije i nasilja u obitelji u proteklom razdoblju, te se osvrnula na  suradnju sa Županijskim i Prekršajnim sudom u Zadru.
 Razmijenjena su iskustva iz područja poslova koje obavljaju svi sudionici Okruglog stola sa svrhom unaprjeđenja buduće suradnje. Zaključili su da su potrebne zajedničke aktivnosti i kontakti raznih institucija kako bi se sustavno provodile aktivnosti usmjerene na žrtve i počinitelje, a poseban naglasak je stavljen na potrebu provođenja preventivnih aktivnosti usmjerenih na prevenciju vršnjačkog nasilja i nasilja u obitelji  još od najranije dobi.

Stranica