Semiologija obrambenog Domovinskog rata

Foto: PU zadarska

Danas je u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održan znanstveno-stručni skup pod nazivom Semiologija obrambenog Domovinskog rata na kojem je, s temom službenih odora i znakovlja Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove i Ministarstva unutarnjih poslova RH, uz brojne govornike, predavanje održao i voditelj Muzeja policije, gospodin Željko Jamičić.

On je prisutnima predstavio promjene u izgledu policijskih snaga u Hrvatskoj u razdoblju od 1989. do 1995. godine, koje su se temeljile prvenstveno na u odorama, oznakama zvanja u temeljnoj i specijalnoj policiji, na vizualnom izgledu vozila, registarskim oznakama i heraldičkim simbolima. 

Voditelj Muzeja policije u svom je govoru istaknuo kako se radi o relativno kratkom i specifičnom vremenskom razdoblju, pa je ponekad teško utvrditi jesu li odore i oznake pripadnosti bile usklađene s važećim pravilnicima jer, ili nije bilo dovoljno odora pa se nosilo ono što je bilo dostupno ili su se na postojeće odore svojevoljno prišivale razne oznake koje im nisu izvorno pripadale.

U sklopu skupa, u prostorijama Sveučilišta, upriličena je izložba policijskih i vojnih odora i znakovlja iz razdoblja Domovinskog rata koju su sudionici, ali i studenti mogli razgledati.



Stranica