Mađarski i poljski policajci na zadarskim ulicama

Foto: PU zadarska

U prostorijama Policijske uprave zadarske danas su predstavljeni mađarski i  poljski policijski službenici, koji će tijekom turističke sezone boraviti u Zadru te pomagati hrvatskoj policiji u obavljanju dužnosti, posebice u komunikaciji s mađarskim i poljskim turistima.
Na konferenciji za novinare,  PU zadarska je javnosti predstavila policijske službenike iz Mađarske -  Judit Kocsis i Rolanda Halmaia, njih dvoje su prvi od ukupno 8 mađarskih policajaca koji će ove godine boraviti na zadarskom području te poljske policijske službenike Sebastiana Gudru i Michala Radoma, koji će neprestano u periodu od dva mjeseca ostai pomoći hrvatskim kolegama.

Konferenciji su, uz predstavnike PU zadarske nazočili i konzul Republike Mađarske Zoltan Horvath te Pawel Sokolowski - konzul Republike Poljske u RH

Najprije im se kratko obratio  načelnik PU zadarske  Darko Car, koji im je poželio ugodan boravak,a potom je  zadovoljstvo ovim projektom suradnje izrazio je i Pawel Sokolowski, konzul Republike Poljske u RH.

- Bitno je za poljske državljane da vide poljske policijske odore i da im se mogu obratiti za pomoć. Siguran sam da će poljski policijski službenici doći i sljedeće godine – kazao je Sokolowski.

Nakon konferencije za medije poljski i mađarski policajci, zajedno sa kolegama iz Hrvatske, Silvijom Gulan i Ivom Begonjom na nekoliko mjesta u gradu razgovarali su sa turistima iz njihovih zemalja.

Kao i prethodnih godina, mađarski i poljski policijski službenici službu će obavljati u skladu s nalozima nadležnih rukovoditelja u policijskim postajama, odjeveni u svoje službene odore i bez oružja.

Bit će raspoređeni na području I PP Zadar, II PP Zadar, Postaje pomorske policije Zadar, Postaje prometne policije Zadar, PP Biograd, PP Pag i PP Obrovac.

Njihova je zadaća pomaganje hrvatskoj policiji u obavljanju dužnosti, a posebice u komunikaciji i suradnji s mađarskim/poljskim turistima,  u prevenciji kaznenih djela i prekršaja te poboljšanju sigurnosti prometa. Tijekom obavljanja poslova strani policajci neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati nikakve policijske mjere, a dužni su se pridržavati pozitivnih pravnih propisa u Republici Hrvatskoj.

Prema podacima Turističke zajednice zadarske županije na našem području boravi zavidan broj upravo gostiju iz ove dvije prijateljske zemlje, prošle godine je boravilo oko 50 tisuća mađarskih gostiju  te preko 60 tisuća poljskih gostiju, a prema najavama ove godine očekuje ih se i više od - istaknuo je Car dodavši kako mađarski policajci odlično prihvaćeni na našoj obali od kolega policajaca i od mađarskih gostiju pa da se stoga nada kako će ova suradnja potrajati.



Stranica