Najava - Pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droga

Uvidom u podatke o alkoholiziranosti sudionika prometnih nesreća za prvih šest mjeseci 2012.godine, utvrđeno je da je 104 sudionika bilo pod utjecajem alkohola u nedozvoljenim količinama

Foto: Ilustracija

Statistički pokazatelji stanja sigurnosti cestovnog  prometa  na području Policijske uprave zadarske za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine,  ukazuju da je smanjen broj prometnih nesreća kao i posljedica od istih.

No međutim, analiza uzroka prometnih nesreća ukazuje da su alkoholi droga i dalje dominantni problem sa stanovišta sigurnosti prometa, naročito izražen u vrijeme blagdana i vikenda.

Također se analizom potvrdilo da se kao sudionici nesreća često pojavljuju mladi vozači ( po godinama starosti, a naročito po vozačkom stažu), a koji su pri tom i prouzročili prometnu nesreću..

Uvidom u podatke o alkoholiziranosti sudionika prometnih nesreća za promatrano razdoblje u 2012.godini, utvrđeno je da je 104 sudionika bilo pod utjecajem alkohola u nedozvoljenim količinama.

Od navedenih 104 sudionika, njih 62 je svojim postupcima skrivilo nastanak prometne nesreće, u kojima su 2 osobe smrtno stradale, dok je 11 osoba zadobilo teške, a 26 osoba lakše tjelesne ozljede.

Stoga ovom prigodom Policijska uprava Zadarska najavljuje pojačani nadzor svih sudionika u prometu, a posebno vozača motornih vozila u dane od 04. do 11.lipnja 2012.godine.

Pojačani nadzor u prometu obavljati će se na području cijele Policijske uprave, a poglavito na mjestima na kojima su se do sada događale teške prometne nesreće zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Napominjemo da alkohol loše utječe na sposobnost upravljanja vozilom i da se takav utjecaj mora odraziti na rizik u prometu.

Naime, pod utjecajem alkohola opasne se situacije ocjenjuju manje opasnim ili čak bezopasnim. Istovremeno, vozači pod utjecajem alkohola vlastite vozačke sposobnosti precjenjuju.  

Ovim putem apeliramo na sve sudionike prometa da obzirom na teška stradavanja u prometnim nesrećama, razmisle o posljedicama koje mogu počiniti za upravljačem svoga vozila, uz preporuku da ostave vozilo kod kuće i služe se javnim i taxi prijevozom ili da vozilo obvezno daju na upravljanje osobama koje nisu konzumirali alkohol.

 

Na ovaj odgovoran način ponašanja, svi skupa ćemo doprinijeti sigurnosti na  prometnicama i izbjeći potencijalnu tragediju na našim cestama.

 Na kraju, poštovani vozači - budite svjesni kako je vožnja pod utjecajem alkohola "VOŽNJA VISOKOG RIZIKA" te nikako nemojte sjedati za upravljač svoga vozila ukoliko ste pili bilo kakvo alkoholno piće i u bilo kojoj količini.



Stranica