Pripreme za ljetnju protupožarnu sezonu

U petak, 20.svibnja, je u prostorijama Policijske uprave zadarske je održan sastanak čelništva policije i vatrogastva zadarske županije povodom priprema za ljetnu protupožarnu sezonu u 2011. godini.

Foto: Ilustracija

U petak, 20.svibnja,  je u prostorijama Policijske uprave zadarske je održan sastanak čelništva policije i vatrogastva zadarske županije na temu Upoznavanje s tijekom priprema ljetne protupožarne sezone u 2011. godini.

 

Na sastanku u uredu načelnika Policijske uprave zadarske sudjelovali su:

 

 

  • Darko Car, načelnik PU Zadarske,
  • Marko Buljat, zamjenik načelnika PU Zadarske,
  • Ante Milković, načelnik Odjela upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja,
  • Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik JVP grada Zadra i
  • Boris Jović, zamjenik županijskog vatrogasnog i zapovjednika i zamjenik zapovjednik JVP grada Zadra

 

Načelnik PU Zadarske Darko Car, na čiji je prijedlog i sazvan ovaj sastanak naglasio je potrebu uspostavljanja i održavanja prihvatljive razine i način suradnje sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom i zapovjednikom JVP grada Zadra, kao i drugim službama koje također imaju obvezu u izvršenju Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2011. godini. Plan svake godine donosi Vlada RH u cilju svekolike preventivne aktivnosti i uspostavljanja učinkovite organizacije u sustavu zaštite od požara, posebice zaštite od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru tijekom ljetne turističke sezone, a sve u cilju održavanja povoljnog stanja sigurnosti na području PU zadarske, tijekom turističke sezone 2011.

 

Željko Šoša zahvalio je načelniku PU Zadarske na dosadašnjoj suradnji - njega kao županijskog vatrogasnog zapovjednika i djelatnika PU Zadarske i upoznao nazočne s tijekom priprema ljetne protupožarne sezone u 2011. godini, odnosno ustrojem vatrogastva i opremljenošću vatrogasnih postrojbi, te pripremama pred ovogodišnju požarnu sezonu na područje Zadarske županije.

U cilju podizanja razine protupožarne kulture i upoznavanja pučanstva s opasnostima od nastanka požara i posljedicama koje požari izazivaju i ovom prilikom je naglašena potreba provedbe informativno promidžbenih aktivnosti o zakonskoj regulativi i županijskoj odluci pri spaljivanju biljnog i drugog otpada.

 

Zakonom o zaštiti od požarapropisane su novčane kazna za prekršaj osobi koja izazove požar u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Isto tako propisana je i novčana kazna za prekršaj osobi koja izazove požar iz nehaja u iznosu od 2.000,00 do 15.000,00 kuna.

 

 Županijskom Odlukom o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru- propisane su novčane kazna za prekršaj osobi koja izazove požar u iznosu od 500,00 do 10.000,00 kuna

 

Važno je istaknuti da je županijskom Odlukom propisana zabrana loženja vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 01. lipnja do 31. listopada.



Stranica