Obnovljena sportska dvorana Srednje škole Gračac - projekt pokrenut na inicijativu policije

Foto: PU zadarska

Otvoreni dani Gračaca

Obnovljena sportska dvorana Srednje škole Gračac

Projekt pokrenut na inicijativu policije

 

 

GRAČAC, 18. svibnja 2011. – Prijateljska utakmica u malom nogometu između studentskih timova iz Gračaca i Knina u nedavno obnovljenoj sportskoj dvorani srednje škole „Gračac” organizirana je kao centralno događanje Otvorenog dana Gračaca, koji je danas obilježen nizom događanja s naglaskom na mlade, sport i lokalnu zajednicu. Ravnateljica srednje škole „Gračac“, Ivana Jelinčić Lasić ugostila je zadarskog župana Stipu Zrilića, stalnu koordinatoricu UN-a u Hrvatskoj, Louisu Vinton i španjolskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Rodriga Aguirre de Cárcer y García del Arenalna službenom otvaranju obnovljene sportske dvorane unutar srednje škole. Ovom svečanošću obilježen je završetak glavnog zajedničkog  programa Ujedinjenih naroda Socijalna uključenost i prevencija sukoba u ratom pogođenim krajevima. Ovaj dvogodišnji program, u vrijednosti od 3 milijuna dolara, financirala je Kraljevina Španjolska kroz Fond UN-a za ostvarivanje Milenijskih ciljeva razvoja(eng. MDG-F). Program završava krajem svibnja 2011.

 

„Današnje događanje u Gračacu slavi napredak koji je postignut u oporavku i procesu pomirenja u mnogim ratom pogođenim krajevima Hrvatske,“ rekla je Vinton. „Međutim, još nam predstoji puno posla kako bi se premostio jaz u kvaliteti života i mogućnostima između tih i bolje stojećih krajeva Hrvatske. U vrijeme kada Hrvatska dovršava posljednje pripreme za pristupanje Europskoj uniji, važno je da mjesta poput Gračaca ne budu zaboravljena.“

Diljem Gračaca, Otvorenim danom predstavljeni su projekti provedeni u okviru MDG-F programa. Sajam lokalne hrane i obrta okupio je obiteljske poljoprivredne proizvođače i udruge žena koje se bave izradom rukotvorina i tradicijskih obrta, te heklanih i vezenih ručnih radova iz Lovinca, Korenice, Gračaca, Ličkog Petrovog Sela i Srba..

„Poput Hrvatske, i Španjolska se morala nositi s posljedicama rata koji je uništio i razdvojio obitelji. Zbog sličnih iskustava, španjolska je vlada odlučila podržati ovakve projekte u Hrvatskoj.“ – rekao je Aguirre de Cárcer y García del Arenal “Pomirenje je ključna riječ. Obrazovanje i sport sa sobom nose neke vrijednosti poput timskog rada i fair playa koje želimo podržati.“

„Puno puta smo rekli da želimo ravnomjerni razvoj naše županije, kako bi se smanjile razlike u kvaliteti života koje još uvijek postoje. U vremenima gospodarske krize, nije lako iznaći sredstva za ulaganje u ovako dobre projekte.U tom smislu, najvažnija su ulaganja u škole i školstvo, tvornice znanja koje stvaraju ljude i čine ih kompetentnim da privređuju za svoj život.“ – zaključio je Zrilić.

Zajednički program UN-a aktivan je od svibnja 2009. u šest hrvatskih županija: Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj iŠibensko-kninskoj. Četiri agencije Ujedinjenih naroda –UNDP (Program UN-a za razvoj),  UNHCR (Agencija UN-a za izbjeglice), UNICEF (Fond UN-a za djecu), i IOM (Međunarodna organizacija za migracije) – zajednički su provodile program, u suradnji s desecima lokalnih partnera na županijskoj, lokalnoj i razini lokalne zajednice. Aktivnosti su uključivale certificiranu obuku za poljoprivrednike (npr. Proizvođači sira i uzgajivači stoke) kako bi im pomogli postići standarde kvalitete koju propisuje EU, obnovu raznih centara unutar lokalne zajednice, igrališta, i drugih manjih infrastrukturnih projekata; podršku ženskim udrugama u revitalizaciji tradicionalni obrta i ostvarivanje mogućnosti za zapošljavanje; rad sa studentima i učiteljima kako bi se promovirale „škole bez nasilja“, te savjetovanja za veterane domovinskog rata.

Tijekom dvije godine, agencije Ujedinjenih naroda uložile su oko 287.000,00 USD u Zadarsku županiju iz Fonda MDG-F. Ovim sredstvima pridodano je dodatnih 130.000,00 USD iz Županije i drugih lokalnih izvora.

    

Projekt obnove školske dvorane, vrijedan milijun kuna, potekao je od policije. Policijski službenici PP Gračac prepoznali su važnost obnove sportskog objekta pa je Perica Ešegović – načelnik PP Gračac, koji je član Vijeća za komunalnu prevenciju u općini Gračac, napravio projekt i predao ga na daljnju realizaciju.



Stranica