Policijski službenici spriječili krijumčarenje stranih državljana preko državne granice

Trojica osumnjičenika su predana pritvorskom nadzorniku

Foto: Ilustracija
 

U sklopu zadaća zaštite državne granice Republike Hrvatske, u ponedjeljak su policijski službenici Postaje granične policije Gračac spriječili krijumčarenje deset stranih državljana preko državne granice.

Naime, 18. rujna u jutarnjim satima na području Gračaca policijski službenici zaustavili su automobil njemačkih nacionalnih oznaka  u kojem je 52-godišnji državljanin Turske prevozio deset stranih državljana, a potom i drugi automobil austrijskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 40-godišnji državljanin Turske. Obojica stranih državljana su uhićena te privedena u prostorije policije.

Istodobno je u Gračacu zaustavljen i automobil njemačkih registracija, koji se kretao ispred kao prethodnica zaustavljenim vozilima, a vozilom je upravljao 28-godišnji turski državljanin.

Zbog sumnje u kazneno djelo protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policija je nad trojicom muškaraca provela kriminalističko istraživanje.

Osnovano se sumnja da su sva trojica osumnjičenih s namjerom koristoljublja došli u Republiku Hrvatsku te sudjelovali u počinjenju kaznenog djela tako da su iz koristoljublja omogućili kretanje i boravak u RH osobama koje su u državu ušle na nezakonit način.

Također, utvrđena je osnovana sumnja da su 40-godišnjak i 28-godišnjak sudjelovali u počinjenju kaznenog djela kao pratnja prijevozu stranih državljanina, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Strani državljani su izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, trojica osumnjičenih državljana Turske su predani pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava zbog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici EU ili potpisnici Šengenskog sporazuma dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu.Stranica