Zadarska policija zatekla strane državljane te spriječila protuzakoniti prelazak preko državne granice

Provođenjem aktivnosti nadzora državne granice, policijski službenici Postaje granične policije Gračac su na području Srba zatekli dva automobila njemačkih nacionalnih oznaka te su posumnjali kako bi se moglo raditi o krijumčarenju osoba, a daljnjom kontrolom je ta sumnja i potvrđena

Foto: Ilustracija   
 
Policijski službenici Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad trojicom stranih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj ili drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.
 
Naime, provođenjem aktivnosti nadzora državne granice, policijski službenici Postaje granične policije Gračac su 29. kolovoza u jutarnjim satima na širem području Srba, zatekli dva automobila njemačkih nacionalnih oznaka te su posumnjali kako bi se moglo raditi o krijumčarenju osoba, a daljnjom kontrolom je ta sumnja i potvrđena.
 
Naime, jednim automobilom je upravljao 48-godišnji državljanin Njemačke te se u istom kao putnik nalazio 46-godišnji turski državljanin s boravkom u Poljskoj, dok je drugim upravljao 70-godišnji državljanin Njemačke, a u automobilu se nalazilo sedam osoba za koje su policajci posumnjali da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. 
 
Daljnjim postupanjem, potvrđena je sumnja policijskih službenika te je utvrđeno da su svih sedam putnika, stranih državljana, nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, nakon čega su ih osumnjičeni dočekali s vozilima.
 
Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“ vozači (48 i 70) i putnik (48) su uhićeni te će protiv istih biti podnesena kaznena prijava.
 
Tijekom postupanja policije, prema stranim državljanima se provodio postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima, a tijekom postupka su izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.


Stranica