Kazneno prijavljen za djela iz gospodarskog kriminaliteta

Sumnja se kako je  65-godišnjak počinio kaznena djela Zlouporaba položaja i ovlasti te Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga

Foto: PU zadarska

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 65-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kaznena Zlouporabe položaja i ovlasti te Povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga.

Sumnjiči ga se da je kao predsjednik udruge sa sjedištem na širem zadarskom području, od kolovoza 2013. do studenog 2018. godine u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, trošak usluga koje ta udruga pruža drugoj udruzi iz Republike Njemačke naplaćivao putem uplata na svoj tekući devizni račun, umjesto na žiro račun udruge, a potom cjelokupan iznos tako nezakonito naplaćenih troškova usluga u ukupnom iznosu od preko 6 milijuna i 900 tisuća kuna neosnovano na štetu ustanove zadržao za sebe koristeći ga za privatne potrebe čime je oštetio udrugu čije interese je bio dužan zastupati za navedeni iznos.

Nadalje, sumnja se da je kao odgovorna osoba, od rujna 2013. do kraja prosinca 2019. godine koristeći se položajem predsjednika udruge i ovlaštene osobe za raspolaganje sredstvima po žiro računu udruge, bez ikakve valjane pravne osnove nalagao isplate novčanih sredstva sa žiro računa udruge na svoj ino račun i ino račune sebi bliskih i poznatih osoba te tako i na taj način pričinio štetu udruzi veću od 700 tisuća kuna. Kao i da je od rujna 2016. do ožujka 2017. godine u više navrata s žiro računa udruge isplatio preko 30 tisuća kuna na tekući račun privatne osobe na ime privatnog troška.
 
Također ga se sumnjiči da nije vodio poslovne knjige i blagajnu udruge te sastavljao financijska izvješća sukladno odredbama Zakona o udrugama i Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.
 
Ukupno pribavljena nepripadna imovinska korist na štetu udruge iznosi preko 7 milijuna i 600 tisuća kuna.
 
Protiv 65-godišnjaka je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog sumnje da je počinio kaznena djela Zlouporabe položaja i ovlasti te Povrede obveze vođenja trgovačkih poslovnih knjiga.
 
 

Stranica