Za vikend evidentirano 27 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja

Najveća prekoračena brzina iznosila je 240 km/h

FOTO: PU zadarska

Tijekom prošlog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista. 

Policijski službenici Policijske uprave zadarske, od 25. do 27. ožujka 2022. godine utvrdili su ukupno 156 prekršaja od kojih izdvajamo:
 
-  9 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
- 27 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
- 18  prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
-  6 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom,
-  6 prekršaja upravljanja vozilom porije stjecanja prava na upravljanje,
-  7 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Iz prometa je isključeno 17 vozača i 7 vozila. 

Od 25. do 27. ožujka 2022. godine, na zadarskim prometnicama dogodile su se 3 prometne nesreće u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena. 

Najveća koncentracija alkohola od 1,84 g/kg izmjerena je 25-godišnjem vozaču, koji je u subotu, 26. ožujka 2022. godine u 02.15 sati u Zadru, na semaforiziranom raskrižju Benkovačke i Ulice 84.gardiijske bojne HV Termiti, upravljajući osobnim vozilom Renault zadarskih registarskih oznaka prošao za vrijeme trajnja crvenog svijetla te izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Vozač je isključen iz prometa te smješten u prostorije policije do otrježnjenja, nakon čega je prekršajno sankcioniran temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Najveća izmjerena brzina evidentirana je u nedjelju, 27. ožujka u 15.21 sati, na A-1, kod odmorišta Nadin, gdje je 46-godišnji državljanin Rusije upravljao s osobnim automobilom Audi,  brzinom od 240 km/h, na dijelu gdje je brzina ograničena na 130 km/h. Policijski službenici izdali su mu prekršajni nalog na iznos od 5 tisuća kuna te zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od mjesec dana.

U petak 25. ožujka  u 23.40 sati u Benkovcu policijski službenici u ophodnji  uočili su osobno vozilo Ford zadarski registarskih oznaka kojeg su koristeći zvučne i svjetlosne signale, pokušali zaustaviti, na što se vozač oglušio te nastavio vožnju u smjeru Podluga gdje se zaustavlja.
Daljnjim postupanjem prema vozaču, isti je policijskim službenicima odbio dati na uvid osobne dokumente kao i  dokumente vozila, te je odbio alkotestiranje nakon čega se pokušao udaljiti. Nakon što su ga policijski službenici upozorili i izdali naredbu, vozač se oglušio te se nastavio pješice udaljavati zbog čega su nad njim uporabljena sredstva prisile te je priveden u službene prostorije policije gdje je utvrđeno da se radi o 37-godišnjaku koji je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja priveden  na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.


Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. 



Stranica