Za vikend - sigurno u prometu

Upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti, te najavljujemo kako će policija i ovog vikenda nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu

Foto: PU zadarska

U proteklom tjednu na području Policijske uprave zadarske dogodilo se 16 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže te su dvije osobe lakše ozlijeđene.
U tom vremenu na području Zadra i okolice policija je u prometu evidentirala počinjenje prekršaja više vozača. Izdvajamo dvojicu vozača koji su zbog počinjenih prekršaja uz Optužni prijedlog iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama prepraćeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

U Zadru u Zagrebačkoj ulici policija je utorak, 22. ožujka u 23.50 sati zaustavila 52-godišnjeg hrvatskog državljanina, kada je osobnim vozilom zadarskih registracijskih oznaka, upravljao pod utjecajem alkohola od 1,94 g/kg  i s nevažećom vozačkom dozvolom.

Noćas, oko 00.45 sati u Biogradu, prilikom kontrole prometa u Ulici Šetalište kneza Branimira, policija je zaustavila 46-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,74 g/kg.

Oba vozača su isključena iz prometa te smještena u službene prostorije do prestanka djelovanja alkohola, nakon čega su uz optužni prijedlog prepraćeni na nadležni sud.

Nadalje, tijekom kontrole prometa u navedenom vremenskom periodu prekršajno je sankcioniran i vozač koji je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola i droga, kao i vozač koji se kretao jednosmjernom ulicom u zabranjenom smjeru.

Naime, u srijedu, 24. ožujka u 20.55 sati u Gračacu u Ulici Nikole Tesle policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Volkswagen sisačkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 21-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,76 g/kg te pod utjecajem droga. Vozač je uhićen te doveden u službene prostorije policije. Nadalje, zbog uočenih nedostataka na vozilu, obavljen je izvanredni tehnički pregled vozila kojom prilikom su na vozilu utvrđeni nedostatci te su mu registarske oznake oduzete.

Također, u srijedu u 15.40 sati u Ulici Nikole Šopa u Zadru policijski službenici su zaustavili osobno vozilo zadarskih registarskih oznaka  s kojim je u jednosmjernoj ulici, u zabranjenom smjeru upravljao 49-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1,45 g/kg te s vozačkom dozvolom kojoj je istekao rok važenja. Također je utvrđeno kako nije koristio sigurnosni pojas.

Zbog utvrđenih prekršaja, oba vozača su sankcionirana temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Vozači oprez - životinje na cesti!

Tijekom protekog tjedna na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave zadarske i to na području Gračaca, Jasenica, Benkovca i Zemunika zabilježeno je i 5 sudara sa životinjama na cesti. U navedenim događajima nije bilo ozlijeđenih osoba. 

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, upozoravamo vozače da na cestama izvan naselja obrate maksimalnu pozornost na neočekivanu pojavu divljači, posebice na dionicama ceste na kojima je vidno postavljena prometna signalizacija koja upozorava vozače na pojavu divljači te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti.


OPREZ: Motocikli i mopedi izlaze na prometnice

Lijepo vrijeme izmamilo je na prometnice ljubitelje vožnje motocikala i mopeda. Vozači i putnici tih vozila često su žrtve nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu.

Međutim, često zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa i sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama te, u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Stoga, svim sudionicima u prometu upućujemo  savjete i preporuke




 

Stranica