"Sigurna turistička destinacija 2021." - strani policijski službenici stigli u Zadar

Na području Policijske uprave zadarske, tijekom turističke sezone o sigurnosti stranih gostiju brinut će 8 policijskih službenika iz tri zemlje: Austrije, Mađarske i Poljske
 

Foto: PU zadarska 

Danas su u Policijskoj upravi zadarskoj predstavljeni strani policijski službenici, koji će kao i prijašnjih godina službu obavljati u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima, a sve u okviru projekta „Sigurna turistička destinacija 2021“.

Na području Policijske uprave zadarske, koja je među prvima započela s projektom međunarodne policijske suradnje, već punih 15 godina - od 2006. godine,  ovo ljeto o sigurnosti stranih gostiju brinut će 8 policijskih službenika iz tri zemlje: Austrija (2), Mađarska (4) i Poljska (2).
 
Primio ih je i zamjenik načelnika, Nikola Šindija, zaželio im dobrodošlicu, kratko ih  upoznao s radom policije na ovom području te na kraju dodao: „Nadam sam da ćemo zajedničkim radom osigurati ugodan i siguran boravak stranih gostiju u našoj zemlji te doprinijeti da turistička sezona prođe mirno i da Zadar ostane jedna od najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija"
 
U prvom terminu, tijekom mjeseca srpnja, hrvatskim policajcima će pomagati policijska službenica iz Austrije, Merima Keranović, te po dva policijska službenika/ice iz Mađarske; Norma Aletta Szilagyi i Tomas Torok, iz Poljske: Malgorzata Wolinska i Piotr Fila.

Tijekom kolovoza na našem području će ostati policijski službenici iz Poljske, dok će strane policajce iz Mađarske i Austrije zamijeniti njihove kolege.
 
Na konferenciji za medije, predstavljeni su zadarskoj javnosti, nakon čega je bio organiziran zajednički obilazak grada te su im na Pozdravu sunca prilazili građani, među kojima i gosti - državljani Poljske, koji nisu krili svoje zadovoljstvo ugledavši „sunarodnjake“  u Zadru.

Prilikom njihovog predstavljanja novinarima, Marijo Tokić, koji obnaša dužnost voditelja Službe policije, kazao je: "Strani policijski službenici će u zajedničkom radu s hrvatskim kolegama pomagati ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima te će pomagati u prevenciji kažnjivih radnji. Sudjelovati će i u poboljšanju sigurnosti u cestovnom i pomorskom prometu, ali u pružanju servisnih informacija svojim sunarodnjacima."

Austrijski, poljski i mađarski i  poljski policijski službenici obavljat će zajedničke ophodnje s hrvatskim policijskim službenicima, odjeveni u svoje nacionalne odore te će pomagati hrvatskoj policiji u obavljanu svakodnevnih zadaća, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije sa stranim turistima te na taj način zasigurno doprinijeti većem osjećaju sigurnosti stranih gostiju koji borave u zadarskoj županiji.


"Sezona“ postaje „Sigurna turistička destinacija“

Vezano uz međunarodnu policijsku suradnju važno je napomenuti kako će se i ovog ljeta provoditi globalno prepoznatljiv projekt Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno strani policijski službeni i ove će se godine pridružiti hrvatskim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta naše obale.
Upravo uvažavajući značaj, opseg i sigurnosne okolnosti projekta od ove godine projekt nosi novi naziv „Sigurna turistička destinacija“, kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom.
Za ovogodišnju sezonu planirano je sudjelovanje policijskih službenika iz 15 različitih policijskih organizacija, a očekivani broj stranih policijskih službenika je 68. To je dvostruko više nego prošle godine kada su nam se, uvažavajući epidemiološku situaciju, odazvala 34 strana policijska službenika. Svakako težimo realizaciji projekta Sigurna turistička destinacija u njegovom punom sjaju, kada smo 2019. godine imali u Hrvatskoj ugostili rekordan broj od 95 stranih policijskih službenika. 

Projekt se provodi od 2006. godine te  je u njemu sudjelovalo više od 20 zemalja. Od početka provedbe pa do kraja prošlogodišnje sezone na našoj obali boravilo je 839 stranih policijskih službenika.
Strani kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju te su na usluzi su svojim sugrađanima koji ljetni odmor provode u Hrvatskoj. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, poboljšanju sigurnosti prometa, ali i pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima.

U skladu s posebnim epidemiološkim uvjetima prošle godine, stanje sigurnosti cijelo ljeto bilo je stabilno i povoljno, pa možemo zaključiti kako je i sama turistička sezona bila uspješna. Unatoč izazovnoj sezoni 2020. godine, strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom ljetnom odredištu te se nadamo da će to, s punim povjerenjem, učiniti i ove godine.

Stranica