Dan ružičastih majica

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, obilježava se svake godine zadnje srijede u veljači    

Foto: Ilustracija

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači.           
Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja. 

Nasilje među djecom i mladima je svako izravno (namjerno, neslučajno) fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno na djecu i mlade od strane njihovih vršnjaka koje može varirati u težini, intenzitetu i vremenskom trajanju.
Nasiljem se smatra udaranje, šamaranje, naguravanje, čupanje, oduzimanje stvari ili novca, izrugivanje zbog kojeg oblika različitosti, nazivanje pogrdnim imenima, isključivanje iz grupe i slični oblici ponašanja.

Policija sve više svoj rad usmjerava na preventivne aktivnosti. Tako se mlade educira što je sve nasilje i kako spriječiti nasilje, te ih se potiče na razvijanje kulture nenasilja, jednakosti i tolerancije i to   kroz nacionalni preventivni projekt „Živim život bez nasilja“ i lokalni preventivni projekt „Sigurno ponašanje djece na internetu“.
U projektima osim policijskih službenika sudjeluju i podržavaju ih Vijeća za prevenciju kriminaliteta, predstavnici lokalne samouprave, osnovnih i srednjih škola, Zavoda za javno zdravstvo, Volonterskog centra i drugih udruga, umjetnici i građani.

Ukoliko se nasilje ipak dogodi svi društveni subjekti, građani, dužni su, zakonski i moralno, prijaviti nasilje kako bi policijski službenici poduzeli radnje u suglasju sa pozitivnim zakonskim propisima, te kako bismo postigli najvažniji cilj – reakciju na nasilje, samim time i prestanak istog.

Zajednički cilj nam je procesuiranje tih događaja, jer za nasilje nema opravdanja, nasilni modalitet ponašanja bilo koje vrste, neprihvatljiv je.
Najbrži i najefikasniji način prijavljivanja nasilja jest poziv na br. policije 192, osobnim kontaktom sa policijskim službenikom ili mail adrese policijske uprave., a moguće je i putem aplikacije sa posebnim namjenama https://redbutton.mup.hr
 

 

Stranica