Rezultati pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda

Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu policijski službenici su kontrolirali 556 vozila i vozača,  alkotestirano je 117 vozača, od kojih je 10 bilo pod utjecajem alkohola, 10 vozača je zatečeno kako upravlja vozilom bez položenog vozačkog ispita, a 2 su upravljala vozilom u vrijeme zabrane upravljanja

Foto: Ilustracija
 
 
Proteklog vikenda ( 19. - 21. veljače ), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 556 vozila i vozača, a poduzeli su 175 represivnih mjera.
 
  • alkotestirano je 117 vozača, od kojih je 10 bilo pod utjecajem alkohola
  • 5 vozila bez tehničkog pregleda i registracije
  • 4 vozila bez osiguranja
  • 10 vozača bez položenog vozačkog ispita ( prije stjecanja prava )
  • 2 vozača u vrijeme zabrane upravljanja
  • 74 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine
  • 4 vozača su nepropisno pretjecala
  • 9 vozačaje vozilo bez zaštitnog pojasa
  • 22 vozača je koristilo mobitel
  • 31 vozač nije poštivao prometni znak
  • Iz prometa je isključeno 24 vozača i 5 vozila.
   U tom se vremenu dogodilo 5 prometnih nesreća, u kojima su dvije osobe teže, a dvije lakše ozlijeđene.

Vožnja pod utjecajem alkohola:

U subotu, 20. veljače oko 15,00 sati u Smilčiću, 26-godišnji vozač je upravljao osobnim vozilom VW Golf-om gospićkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,13 promila, što je najviša koncentracija alkohola utvrđena tijekom provođenja kontrole prometa tijekom vikenda.
Vozač je smješten u prostorije policije do otrežnjenja te protiv njega slijedi optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
U petak nešto  iza ponoći u Biogradu na moru, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zaustavili 24-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim vozilom (Renault, ZD), pod utjecajem alkohola od 1,21 g/kg alkohola.
Tom prilikom je u vozilu kod njega pronađen plinski pištolj, kojeg legalno posjeduje, a u službenim prostorijama je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.
 Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 24-godišnjak je uz optužne prijedloge zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti na cestama, prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građanina ( čl. 29. citiranog zakona) kao i  prekršaja  čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
 
Nedozvoljena brzina
 
U nedjelju, u 16,10 sati na D-106 u mjestu Rtina, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su uređajem za mjerenje brzine snimili 27-godišnjeg hrvatskog državljanina kako upravlja BMW-om nedozvoljenom brzinom od 131 km/h kroz naseljeno mjesto, gdje je brzina bila ograničena na 50 km/h.
Vozaču je zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan Prekršajni nalog uz predviđenu novčanu kaznu od 10.000,00 kuna te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.
 
U subotu, u 11,54 sati na autocesti A1, dionica Benkovac - Pristeg, policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su službenim vozilom „presretač“ snimili 44-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao Mercedes-om  brzinom od 238 km/h na mjestu gdje je brzina bila ograničena na 130 km/h.
Vozaču je zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama izdan Prekršajni nalog uz predviđenu novčanu kaznu od 5.000,00 kuna
 
Upravljanje vozilom u vrijeme zabrane upravljanja
 
U petak navečer policijski službenici Druge policijske postaje Zadar su na Petrčanskoj ulici u Zadru zaustavili 37-godišnjeg vozača, koji je upravljao osobnim vozilom, Mini cooper, stranih registracijskih oznaka u vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom.
Vozač je isključen iz prometa, doveden u prostorije policije te je uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona sigurnosti prometa na cestama priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
 
U subotu poslijepodne nakon dojave o vozaču koji se kreće dionicom Gorica-Pag, a koji krivuda po cesti, policijski službenici Policijske postaje Pag su zaustavili osobno vozilo marke VW Golf  (GS), kojim je upravljao 31-godišnji vozač. Nakon policijskih naredbi da parkira vozilo pored ceste, vozač se naglo udaljio vozilom,  a isto tako je prethodno odbio alkotestiranje.
Nedugo zatim pronađen je u Pagu, kojom prilikom je uz uporabu sredstava prisile priveden u prostorije policije, gdje je vrijeđao i omalovažavao policijskog službenika, a isto tako je utvrđeno kako je upravljao vozilom u vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilom.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 31-godišnjak je uz optužne prijedloge zbog više prekršaja iz Zakona o sigurnosti na cestama i  prekršaja  čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.
 
 
 
 

Stranica