29. godišnjica stradanja Škabrnje i Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice i kod Središnjeg križa na mjesnom groblju komemorativnim skupom i svetom misom danas je obilježena 29. godišnjica stradanja Škabrnje i Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu

Foto: PU zadarska

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice i kod Središnjeg križa na mjesnom groblju, komemorativnim skupom i svetom misom danas je, 18. studenoga, obilježena 29. godišnjica stradanja Škabrnje i Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu.

Ove godine obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježju za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke.

U spomen na žrtve, na groblju su pročitana imena stradalnika te poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon čega su izaslanstava položila vijence i zapalila svijeće.

Zajednički vijenac položili su obitelji poginulih branitelja i civilnih žrtava i predstavnici koordinacije svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata Zadarske županije.

U ime državnog vrha zajednički vijenac položilo je zajedničko izaslanstvo Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH: savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić - izaslanik predsjednika  RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH,  potpredsjednik Sabora Ante Sanader - izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman - izaslanik Predsjednika Vlade RH, a kojima su se pridružili članovi izaslanstva Vlade RH i Oružanih snaga RH te Ravnateljstva policije.

U izaslanstvu Vlade RH uz ministricu poljoprivrede te državnih tajnika, kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića polaganju je nazočio državni tajnik Žarko Katić.
 
Izaslanstvo Ravnateljstva policije činili su zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić i načelnik Policijske uprave ličko-senjske Zoran Zdunić.
 
Također su vijence položila i izaslanstva Općine Škabrnja, Samostalnog Škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a te zajednički vijenac Županija, Gradova i Općina te ratnih postrojbi koje su ratovale na području Škabrnje.
 
Program se nastavio odavanjem počasti na spomen obilježju masovne grobnice, zajedničkim polaganjem vijenca Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata u spomen na škabrnjske žrtve.
 
U 10,30 sati započela je Hodnja od ulaza u mjesto do Trga dr. Franje Tuđmana. Nakon kratkog komemorativnog programa, sudionici obilježavanja predvođeni hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja i stradalih mještana Škabrnje u koloni sjećanja „ Korak po korak“ krenuli su od Ambara, Ulicom 18. studenog 1991. prema Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje je svečanu Svetu misu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
 
Dostojanstvenim hodom predvođeni državnim i ratnim zastavama brojni mještani, pripadnici ratnih postrojbi i članovi izaslanstva su se „Korakom po korak“ prisjetili svih poginulih hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu.

 
U jutro 18. studenoga 1991. srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 hrvatskih branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. 

 
 

Stranica