U PU zadarskoj otvoren Stožer za provedbu sigurne turističke sezone 2020.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Davor Božinović u Zadru na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020.

Foto: PU zadarska

Danas, 17. lipnja, u Policijskoj upravi zadarskoj potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske dr.sc. Davor Božinović sudjelovao je na otvaranju Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2020., koji je već treću godinu zaredom tijekom turističke sezone u periodu od 15. lipnja do 15.rujna, uspostavljen u Zadru kao policijski stožer.

Ministar je, uz nazočnost glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, zamjenika glavnog ravnatelja Željka Prše, načelnika Policijske uprave zadarske Antona Dražine i voditeljice Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Mirne Kovač Bašić, najprije održao uvodni sastanak s članovima Stožera, na kojem su pored predstavnika policije sudjelovali i brigadni general Ivica Komljen - zamjenik ravnatelja VSOA-e, načelnik centra Zadar SOA Alen Vugrek, voditelj Službe za civilnu zaštitu Zadra Miroslav Andrić te Alan Medić, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, kao i načelnici primorskih policijskih uprava.

Potom je u prostorijama Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone održana uvodna prezentacija o općim sigurnosnim pokazateljima i funkcioniranju stožera. Zamjenik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša, nazočnima je u uvodnoj prezentaciji predočio stanje sigurnosti tijekom prošlogodišnje turističke sezone, s posebnim osvrtom na stanje na državnoj granici, sigurnost u cestovnom prometu i protočnost prometa te postupanja vezana uz pandemiju COVID 19.

Pritom je također pojasnio novi režim ulaska u RH za strane državljane, obveze o pridržavanju posebnih preporuka HZJZ-a, te se osvrnuo na nadograđeni Nacionalni informacijski sustav za upravljanje državnom granicom u dijelu ubrzanog prikupljanja podataka o strancima na ulasku u RH i na izrađenu aplikacija EnterCroatia kroz koju se stranci mogu prethodno najaviti za ulazak i boravak u RH.

                                                                                                              


Na ovom dijelu otvaranja sudjelovali su i dožupan zadarske županije, Šime Vicković te gradonačelnik Grada Zadra - Branko Dukić sa suradnicima, kao i predstavnici medija.

Potom je uslijedio posjet Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka Zadar, gdje je voditeljica Centra Mirna Kovač Bašić na vrlo zoran način prisutne upoznala o provođenju nadzora državne granice na moru, kao i ostalih poslova koje provode s nadležnim institucijama u sklopu inter-agencijske suradnje institucija na morskom prostoru.

Nakon otvaranja Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone  i posjeta Nacionalnom pomorskom centru za prikupljanje podataka Zadar, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dao je izjavu za medije te odgovarao na novinarska pitanja.

Ministar je u izjavi istaknuo kako je otvaranje ovog Stožera, kao i otvaranje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, pokazatelj kolike napore ulaže policija i druge sigurnosne službe u sigurnost naših građana i gostiju.

Dodao je kako se na ovaj način pokazuje umreženost između civilnih vlasti i svih sastavnica sigurnosnih službi Republike Hrvatske, koja tako iz godine u godinu pokazuje spremnost i učinkovitost vezano za stanje sigurnosti na hrvatskom priobalju.

Pritom je naglasio:„Današnjim obilaskom i današnjim izvješćima koje smo primili, a zapravo ih primamo svakodnevno i analiziramo, možemo konstatirati da je cijeli naš sigurnosni sustav pokazao izuzetnu efikasnost u rješavanju svih kriza sigurnosnog karaktera, bez obzira da li se radi o epidemijama, kaznenim djelima ili požarima….“

Također je u svom odgovoru na novinarsko pitanje upoznao javnost kako se projekt međunarodne policijske suradnje nastavlja i ove godine te je za sada najavljen dolazak stranih policajaca iz devet zemalja.

                                                                                                       

Stranica